Zilele Europene ale Arheologiei la Muzeul UAIC

Muzeul Universității vă invită să participați la cea de-a XV-a ediție a 𝒁𝒊𝒍𝒆𝒍𝒐𝒓 𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒏𝒆 𝒂𝒍𝒆 𝑨𝒓𝒉𝒆𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒆𝒊 (Journées européennes de l’archéologie), care se vor desfășura după următorul program:

𝟏. 𝐕𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟏𝟒 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟔:
𝐶𝑜𝑛𝑓𝑒𝑟𝑖𝑛𝑡̦𝑎̆ 𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐𝑎̆:
„Arheologia – o mai lungă experiență și câteva precizări pentru public”
• Zilele europene ale arheologiei 2024 oferă posibilitatea împărtășirii experienței arheologice către public. Abordarea istoriei străvechi prin cercetarea formelor materiale înseamnă teren, praf, descoperire, laborator, public. În fapt, cercetarea arheologică reprezintă rezultatul unui lung drum de formare profesională, care presupune cunoaștere teoretică și metodologică, analiza patrimoniului cultural și integrarea provocările științifice actuale.
• conf. univ. dr. Neculai Bolohan, director al Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

𝟐. 𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝟏𝟓 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟎:
𝐴𝑡𝑒𝑙𝑖𝑒𝑟:
„Mâini dibace în epoca pietrei.”
• Experiența directă este importantă pentru a înțelege și aprecia patrimoniul de dincolo de vitrina muzeului. În activitatea propusă, publicul va putea urmări procesul de făurire a unor piese de silex – de la primii pași și până la forma finală – precum și utilizarea acestor artefacte pentru prelucrarea unor materiale diverse, așa cum ar fi făcut și locuitorii comunităților preistorice.
• Vârsta recomandată: peste 8 ani
• dr. Dan-Alexandru Suharoschi, muzeograf II, Muzeul Universității, dr. Diana-Măriuca Vornicu, CS III, Institutul de Arheologie Iași

𝟑. 𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝟏𝟓 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟔:
𝐴𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎𝑡̦𝑖𝑒 𝑝𝑟𝑎𝑐𝑡𝑖𝑐𝑎̆:
„Înregistrarea fotogrammetrică a patrimoniului arheologic mobil”
• Înregistrarea grafică a artefactelor a început cu creionul și hârtia, a continuat cu aparatul de fotografiat și a ajuns la utilizarea mijloacelor electronice individuale. Scopul acestei activități a fost și este determinat de necesitatea analizei, stocării și transmiterii datelor specifice patrimoniului arheologic. În cadrul activității pe care o propunem, vă invităm să luați parte la experiența utilizării aplicațiilor media de înregistrare și prelucrare fotogrammetrică a artefactelor.
• Vârstă recomandată: peste 10 ani
• Adriana Manea, student anul II, Facultatea de Hidrotehnică, Cadastru și Ingineria Mediului, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iași