Concursul de traducere literară din limba portugheză „Mioara Caragea”, ediția 2024

Catedra „Fernando Pessoa” a Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, cu sprijinul Institutului Camões – Institutul pentru Cooperare şi Limbă Portugheză, lansează cea de-a șasea ediție a concursului de traducere literară „Mioara Caragea”.

Concursul se adresează tuturor cursanților de limbă portugheză din România la nivel de licență, masterat sau cursuri private care nu au publicat până acum traduceri literare și nu au câștigat Premiul „Mioara Caragea” la edițiile anterioare ale competiției. Concursul se bucură de parteneriatul Centrelor de limbă portugheză din Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara și din Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, alături de Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Ediția acestui an se alătură tematic inițiativelor internaționale care celebrează împlinirea a 50 de ani de la „Revoluția Garoafelor”, eveniment istoric ce a marcat instaurarea unui regim democratic în Portugalia. În acest sens, organizatorii propun participanților o scurtă selecție de poeme semnate de Sophia de Mello Breyner Andresen, inspirate de realitățile socio-politice portugheze ale anilor ’70. Sophia de Mello, un nume-reper în literatura de limbă portugheză, este autoarea premiată a numeroase volume de proză și poezie.

Cea mai bună traducere în limba română a celor cinci poezii va fi premiată. Aceasta va fi publicată într-un format și la o dată care vor fi anunțate ulterior. În cadrul concursului de traducere literară, se vor acorda, de asemenea, mențiuni și premii de participare.

Înscrierile la concurs se fac până duminică, 26 mai 2024, la adresa de e-mail traduzir.mc@gmail.com, regulamentul concursului este disponibil la linkul bit.ly/concurso-MC6iar termenul limită pentru trimiterea traducerilor este joi, 20 iunie 2024. Câștigătorii vor fi anunțați la data de 1 iulie 2024.

Persoanele interesate pot solicita mai multe informații despre competiție la adresa de e-mail traduzir.mc@gmail.com.

Concursul a fost inițiat în memoria conf. univ. dr. Mioara Caragea (1954-2017), un nume de referință al studiilor lusofone din România datorită activității sale de traducător, cercetător și profesor de limbă și literatură portugheză la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București.