Expoziția de carte „Petru Caraman – 125” la BCU

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi, în parteneriat cu Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Departamentul de Etnologie din cadrul Academiei Române – Filiala Iaşi marchează în luna decembrie aniversarea a 125 de ani de la naşterea etnologului Petru Caraman prin evenimentul Petru Caraman – 125”.

Expoziția de carte „Petru Caraman – 125”, deschisă în spaţiul expoziţional din sediul central al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi în perioada 11-22 decembrie 2023, aduce în atenția publicului opera savantului Petru Caraman (1898-1980), considerat de specialiști cel mai de seamă etnolog român și unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai domeniului din Europa.

Moștenirea știinţifică a lui Petru Caraman rămasă în manuscris – lucrările pregătite pentru tipar, scrierile nefinisate, contribuţiile în domeniul slavisticii și corespondența – a fost publicată de discipolul și legatarul său testamentar, profesorul Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române. Este un caz aparte în cultura română când opera unui mare savant este formată în cea mai mare parte din postume. În anul 1984, biblioteca ieșeană încorporează moștenirea lăsată de profesorul Petru Caraman, 4000 de volume deosebit de importante pentru cercetători, iar în 2022 manuscrisele și corespondența. Donația reprezintă voința prin testament a cărturarului Petru Caraman ca moștenirea sa să fie dăruită Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi.

Joi, 14 decembrie 2023, ora 12, în sala Hașdeu, va avea loc vernisajul expoziţiei de carte şi conferinţa dedicată evenimentului.

Vor conferenţia:

Prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române – Petru Caraman – 125 de ani de la naștere

Dr. Ioana Repciuc, cercet. şt. pr. II – Receptarea operei profesorului Petru Caraman la nivel internațional.