Piano comic concert cu Itay Dvori (Germania)

Centrul Cultural German Iași și Comunitatea Evreilor Iași vă invită vineri, 6 octombrie 2023, ora 19:00, la un concert unic de pian și ilustrații grafice, susținut de artistul Itay Dvori din Germania. Evenimentul va avea loc la Casa Balș, în sala „Eduard Caudella”, iar intrarea va fi liberă.

Conceput ca un omagiu adus femeilor celebre de origine evereiască, din Germania, concertul de pian prezintă prin intermediul ilustrațiilor grafice și a compozițiilor muzicale biografiile a 5 astfel de figuri marcante din secolul XX: teoreticiana și filosoafa Hannah Arendt, prima femeie rabin Regina Jonas, matematiciena Emmy Noether, poeta Mascha Kaléko și actrița Hanna Maron.

Decorurile muzicale pentru ilustrațiile grafice, parțial compuse, parțial improvizate de către artist sunt îmbinate armonios cu proiecții simultane de imagini și texte din benzi desenate și romane grafice, creând publicului o experiență sinestezică unică. Piese individuale compuse pentru lucrări grafice ale ilustratoarelor Barbara Yelin, Elke Renate Steiner, Ken Krimstein, Cliò Agrapidis și Elena Mistrello sunt intercalate cu șase compoziții instrumentale op. 67 de Felix Mendelssohn Bartholdy, creând astfel un spațiu de reflecție și inspirație.

______________

Originar din Israel și stabilit la Berlin, Itay Dvori a urmat cursurile Școlii de Muzică Buchmann-Mehta din Tel Aviv și Hochschule für Musik „Hanns Eisler” din Berlin, desăvârșindu-și pregătirea muzicală ca pianist și dirijor la Teatrul din Lüneburg și în Israel.

A dirijat orchestre și coruri în Europa, Asia și America de Nord. Pe lângă compozițiile sale, care sunt interpretate de ansambluri instrumentale și vocale internaționale, Itay Dvori compune pentru teatru, coregrafii și film. Susține în mod regulat concerte ca pianist, atât ca solist, cât și cu formații de muzică de cameră, și predă la Universitatea de Arte din Berlin. Prin reprezentațiile sale de tip Comic Concerts, pe care le susține din 2016 ca pianist solo sau cu ansamblul său yam yabasha, a creat un „nou gen artistic” (Deutschlandfunk Kultur), prezentând compoziții și improvizații muzicale simultan cu ilustrații grafice.

Eveniment organizat de Centrul Cultural German Iași și Comunitatea Evreilor Iași, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu Iași și cu sprijinul Goethe-Institut.