Expoziție de fotografie: „Viața în Germania de Est ”

Centrul Cultural German Iași organizează luni, 29 mai 2023, ora 18:00, deschiderea expoziției de fotografie „Viața în Germania de Est”, realizată de Fundația Federală pentru Studierea Dictaturii Comuniste din Germania de Est și Agenția Fotografilor OSTKREUZ.

Expoziția invită publicul într-o călătorie fotografică în Germania anilor `80, pentru a explora realitatea necenzurată a RDG, pe care chiar și martorii contemporani cu greu și-o mai amintesc astăzi. Cele 20 de afișe care compun expoziția prezintă peste 100 de fotografii realizate de artistul Harald Hauswald, însoțite de texte aparținând istoricului și autorului Stefan Wolle, care, asemenea fotografului, a crescut în RDG.

Fiecare dintre fotografii spune o poveste. Poveștile au desigur și o tentă politică, dar mai sunt și despre dragoste, afecțiune și dorințe. A existat oare pur și simplu mai mult timp pentru afecțiune și tandrețe într-o țară închisă, împrejmuită de ziduri? Sau erau aceste sentimente, o formă de evadare cât și un refugiu, în fața opresiunii puterii de stat și a ideologiei? În orice caz, unitatea le-a permis oamenilor să supraviețuiască cu demnitate, în ciuda tuturor adversităților, iar, în retrospectivă, aceasta face ca viața în Germania de Est să pară valoroasă și importantă.

Prin intermediul fotografiilor și textelor captivante, expoziția devine mediul ideal, pentru a invita publicul să afle detalii din viața de zi cu zi în RDG, în anii `80, să observe îndeaproape oameni singuri și bătrâni, cupluri de îndrăgostiți, rockeri, huligani și tineri rebeli, care militează în biserici pentru pace și protecția mediului înconjurător, fără a se ascunde însă realitatea apăsătoare evidențiată prin fațadele dărăpănate sau cozile din fața magazinelor alimentare.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 31 iulie 2023, de luni – vineri, în intervalul orar 14:00 – 18:30.

Fundația Federală pentru Studierea Dictaturii Comuniste din Germania de Est a fost înființată de Bundestagul german în 1998 și contribuie la o înțelegere mai bună a istoriei, cauzelor și consecințelor dictaturilor comuniste din Germania și Europa.

Agenția Fotografilor OSTKREUZ a fost înființată la Paris în 1990 de către șapte fotografi din RDG. Astăzi, agenția are 22 de membri din fosta Germanie de Est și de Vest și este considerată cel mai renumit colectiv de fotografi din Germania.