Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” organizează expoziţia documentară „Ion Simionescu – 150”

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi organizează, în perioada 15 – 31 mai 2023, la Sediul central (str. Păcurari nr. 4), expoziţia documentară „Ion Simionescu – 150”, dedicată împlinirii a 150 de ani de la naşterea academicianului român, profesor universitar și om de aleasă cultură.

Expoziţia cuprinde un tablou generos al vieții și activității omului de știință, văzut prin prisma unora dintre cele mai reprezentative lucrări ale sale. Deschiderea va avea loc luni, 15 mai 2023, la ora 12:00, în Sala „B. P. Hasdeu” (etaj 1). Vor lua cuvântul Prof. univ. dr. Tudorel TOADER – Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Prof. univ. dr. Dumitru BULGARIU – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” / Academia Română, Filiala Iași, Prof. Sabina Elvira Maria MANEA – Director, Școala Gimnazială „Ion Simionescu”. Expoziția este realizată de Departamentul Conservarea Colecțiilor.

Ion Simionescu s-a născut la 10 iulie 1873 în localitatea Fîntînele, judeţul Bacău. Rămas fără părinți încă de la o vârstă fragedă, s-a mutat la Botoșani, unde a fost crescut de bunică. După absolvirea liceului, a studiat la Facultatea de Științe Naturale a Universității din Iași, fiind îndrumat de profesori precum Petru Poni și Grigore Cobălcescu. Parcursul academic l-a continuat la Viena (1895), când în calitate de bursier al Academiei Române a început să se specializeze în Geologie. Anul 1898 avea să fie și anul obținerii doctoratului în acest domeniu. Revenit în țară în 1899, a intrat prin concurs la Catedra de Mineralogie a Universității din Iași. Anii următori au fost încununați de multiple recunoașteri ale activității sale. A fost pe rând numit profesor titular (1905), decan al Facultății de Științe (1910), membru titular al Academiei Române (1911), rector (1912 și 1923), deputat (1919), profesor la Universitatea din București (1929), președinte al Academiei Române (1940). S-a stins din viață la 7 ianuarie 1944, fiind până în ultimul moment dedicat culturalizării maselor și formării specialiștilor în orice domeniu.

Expoziția este inclusă în calendarul de activități al proiectului „Restaurare și reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu» Iași”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.