„Gesturi de rezistență”. Proiecție de film și dezbatere

Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice vă invită să participați la evenimentul public „Gesturi de rezistență”. Proiecție de film și dezbatere, care va avea loc joi, 23 martie, la ora 14.00, în Sala de conferințe „Ferdinand” (Corp A, etaj 2, Rectorat).

 

Invitată: Olga Ștefan

Moderator: Ovidiu Gherasim-Proca

 

Filmul Gesturi de rezistență (2019, 61min) aduce laolaltă mărturiile personale de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia: capitolul 1. Rezistența armată, capitolul 2. Rezistența civilă / politică, capitolul 3. Rezistența prin artă, capitolul 4. Rezistența prin solidaritate. Documentarul prezintă, intercalat, atât imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale de solidaritate de astăzi, cât și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă antifascistă, cu scopul de a pleda pentru o cale care să modeleze prezentul și viitorul nostru astfel încât egalitatea și justiția pentru toți să fie valorile principale ale societății noastre.

 

Filmul Gesturi de rezistență a fost realizat în cadrul proiectului „The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”/ „Viitorul Memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun”, co-finațat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Europa pentru cetățeni” – Memorie istorică Europeană 2018.

 

Mai multe detalii aici: https://www.thefutureofmemory.ro/gestures-of-resistance

 

Filmul este subtitrat în limba română și va fi urmat de o discuție cu publicul. Realizatoarea lui, Olga Ștefan, va participa prin intermediul unei videoconferințe și va putea răspunde astfel întrebărilor celor prezenți.

 

Olga Ștefan este regizoare, curatoare și jurnalistă născută la București în 1975, crescută la Chicago, și stabilită în prezent în Elveția, la Zürich. Ca jurnalist de artă, Olga a publicat în numeroase reviste internaționale, inclusiv Art in America, ArtForum, Frieze, Flash Art, etc. Olga este actualmente doctorandă în Sociologie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu un proiect despre lagărul Vapniarka, despre care a publicat două articole în diferite volume. Tot despre Vapniarka a făcut un video scurt numit Vapniarka: Lagarul Mortii. A infiintat platforma „The Future of Memory/ Viitorul Memoriei” în 2016. Olga mai scrie și cercetează arta Holocaustului în România, descoperind artiști și lucrări de mult date uitării.

 

Viitorul Memoriei/The Future of Memory (www.thefutureofmemory.ro) este o platformă transnaţională şi interdisciplinară dedicată memoriei Holocaustului, incluzând evenimente şi expoziţii organizate în oraşe unde au avut loc pogromuri sau deportări. Aici se pot și vedea diferite documentare făcute de Olga în ultimii 6 ani: https://www.thefutureofmemory.ro/filme. O arhivă centralizată a tuturor materialelor produse în aceste expoziţii şi evenimente, precum și documente istorice utile pentru cercetători, este organizată sub forma acestui website cuprinzător.