Muzeul Universității vernisează expoziția temporară „Patrimoniul Unirii Principatelor Unite”

Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită joi, 19 ianuarie 2023, la ora 17:00, la vernisajul expoziției temporare „Patrimoniul Unirii Principatelor Unite”.

Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naturală al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Muzeul Național al Literaturii Române Iași, propune o expoziţie ce are ca obiectiv promovarea patrimoniului relevant pentru Unirea de la 1859, martor tăcut al unor evenimente şi acţiuni care au pregătit actul de la 1 decembrie 1918. În cadrul expoziției, publicul va lua cunoștință cu un segment din patrimoniul muzeal ieșean, fiind expuse peste 40 de piese care ilustrează viața și activitatea lui Alexandru Ioan Cuza, și, implicit, Unirea de la 1859.

Întreaga comunitate locală, și nu numai, este invitată să vizioneze piese excepționale care amintesc de momentul votării lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei la 5 ianuarie 1859, în incinta Muzeului de Istorie Naturală, acte doveditoare ale Unirii, fotografii, obiecte personale ale domnitorului. Acestor obiecte li se adaugă medaliile postume și cele jubiliare. Reformele domnitorului și crearea unor instituții au fost marcate, de asemenea, prin baterea unor medalii care să susțină proiectul unionist și de modernizare al Principatelor Române. Reformele lui Cuza și povestirile, larg răspândite, legate de „domnitorul cel drept și bun cu cei săraci” și-au găsit ecou nu doar în imagini, ci și în literatura scrisă, după cum rezultă din Versurile scrise de poeți români și din popor la Unirea Principatelor Române, la detronarea lui Cuza-Vodă și la moartea acestui mare domnitor, colecționate de Mina Savel și publicate în anul 1927.

Programul activității:

  • moderator univ.dr. Neculai Bolohan
  • La ora 17:00 va avea loc lansarea revistei Muzeului Universității – Historia Universitatis Iassiensis”, nr. XII/2021, în prezența invitaților: Conf.univ.dr Florea Ioncioaia (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), CSI Leonidas Rados (Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași), dr. Cătălin Botoșineanu (Serviciul Județean al Arhivelor Naționale din Iași).
  • La ora 17:30, în deschiderea vernisajului va lua cuvântul Prof. univ.dr. Mihai Cojocariu (Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași).
  • În sala Muzeului Academic curatorii expoziției, dr. Vasilica Mîrza, dr. Ana Honcu și dr. Ana Davideanu vor prezenta conceptul expozițional și patrimoniul Unirii reflectat în colecțiile Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Muzeului de Istorie Naturală „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Muzeului Național al Literaturii Române Iași.