Masă rotundă organizată la Biblioteca Centrală Universitară cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași organizează vineri, 13 ianuarie 2023, masa rotundă dedicată Zilei Culturii Naționale. Evenimentul va avea loc în Sala „B. P. Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare, începând cu ora 12.00, și va asigura cadrul unui dialog, deschis dezbaterilor libere între specialiști și public, despre rolul instituțiilor de cultură și al cercetării academice în conservarea valorilor culturale naționale, în crearea de opere fundamentale și în asigurarea accesului public la cunoaștere prin intermediul digitalizării acestora.

În cadrul mesei rotunde vor susține alocuțiuni și prezentări dr. Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, dr. Gabriela Haja, directorul Institutului de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași, dr. Elena Isabelle Tamba, dr. Ioana-Otilia Baskerville, dr. Florin-Teodor Olariu, coordonatori de proiecte în cadrul institutului.

Manifestarea din acest an va reliefa rostul cercetătorului umanist în societatea actuală, dominată de tehnologie, importanța culturală a rezultatelor obținute în proiectele de digitalizare din cadrul instituțiilor organizatoare, precum și modalitățile practice prin care să fie facilitată colaborarea cu cei care beneficiază de ceea ce realizează cercetarea.

Implicarea celor două instituții în organizarea acestui eveniment reprezintă punerea în practică a obiectivelor stabilite împreună în cadrulunui Acord de colaborare instituțională, document semnat recent de reprezentanții celor două entități.

Totodată, prin ieșirea în cetate a specialiștilor și prin deschiderea dialogului direct cu publicul, se concretizează misiunea asumată de Academia Română – Filiala Iași: „Misiunea noastră este cercetarea științifică pentru cunoaștere și dezvoltare armonioasă în regiunea de Nord-Est a României”.