UAIC a câștigat trofeul „Poveste de succes – Bune practici” pentru proiectul TELESPA

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a câștigat trofeul „Poveste de succes – Bune practici” oferit de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale pentru proiectul „Spații inovatoare de învățare pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 10/11 ani (TELESPA)”.

În cadrul Galei aniversare care a marcat 35 de ani de Erasmus la nivel european și 25 de ani ai programului în România, susținută sub egida conferinței anuale „Învață și dă mai departe. Perspective”, dedicată valorizării rezultatelor din proiectele Erasmus+, Corpul European de Solidaritate și Programul Burse Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor, desfășurată la ARCUB Gabroveni, în București, pe data de 9 decembrie 2022, Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) i-a fost decernat trofeul „Poveste de succes – Bune practici” ediția 2022. La eveniment au participat Excelența sa, doamna Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România
Ligia Deca, Ministrul Educației, Monica Calotă, Director Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale – ANPCDEFP, Adrian Georgescu, Director-Adjunct ANPCDEFP și Andrei Popescu, Coordonatorul Departamentului de Tineret, ANPCDEFP.

Agenția Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale a creat prin acest eveniment un cadru în care experiențele de bune practici despre învățare și mediu și combaterea schimbărilor climatice, ca prioritate a programelor Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, au fost împărtășite și valorizate.

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale a selectat cele mai bune proiecte Erasmus+ finalizate care au contribuit la transformarea prin învățare a României și care au vizat tema strategică „Învățarea împreună, promovarea creativității și sustenabilității” (Learning together, promoting creativity and sustainability), direct legată de inițiativa Noul Bauhaus european. Proiectul TELESPA, implementat de UAIC, a obținut și diploma și trofeul European Innovative Teaching Award (EITA) oferit de Comisia Europeană, la categoria „Educație Timpurie” (Early Childhood Education and Care). La ceremonia de acordare a premiilor și trofeelor „Poveste de succes – Bune practici” și EITA 2022, UAIC a fost reprezentată de conf. univ. dr. Gianina-Ana MASSARI, coordonatorul proiectului TELESPA.

Proiectul „Spații inovatoare de învățare pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 10/11 ani (TELESPA)”, în valoare de 246.189 euro, a fost implementat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a avut ca scop creșterea calității și relevanței pregătirii profesorilor pentru educația timpurie și școala primară prin dezvoltarea, testarea și implementarea de abordări pedagogice şi practici educaționale inovatoare privind spațiile de învățare pentru copiii cu vârste între 0-10/11 ani.

În cadrul proiectului TELESPA s-a realizat un studiu de cercetare asupra abordărilor şi practicilor educaţionale privind spațiile de învățare și competențele profesorilor, s-a elaborat un ghid pedagogic internaţional pentru educatorii și profesorii pentru educaţie timpurie şi școlile primare și s-a derulat un curs de instruire pentru educatorii și profesorii pentru educaţie timpurie şi școlile primare. De asemenea, au fost amenajate 5 laboratoare aplicate pe spațiile de învățare, 6 grădini senzoriale și o rețea de mentorat între universități, școli, grădinițe, creşe și alte organizații educaționale pentru a reduce dificultățile cu care se confruntă profesorii în practica educaţională și în primii ani de carieră profesională.

Prin proiectul TELESPA a fost amenajată Grădina Senzorială de Învățare „Magic”, în parcul Titu Maiorescu al UAIC. Grădina Senzorială „Magic” este dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 11 ani și conține materiale educaționale de exterior destinate procesului de învăţare, structurate pe domenii de dezvoltare specifice vârstelor mici prin integrarea tuturor simţurilor. Investiția alocată prin fondurile proiectului pentru amenajarea Grădinii Senzoriale „Magic” a fost în valoare de 25.146 lei.

Proiectul „Spații inovatoare de învățare pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 10/11 ani (TELESPA)” a fost implementat de UAIC, având ca parteneri două instituții educaţionale din România și cinci instituţii din străinătate (Institutul Politehnic din Bragança – Portugalia, Universitatea Latvia din Riga – Letonia, Grădiniţa „Austrina” din Riga – Letonia, Universitatea Ege din Izmir – Turcia și Şcoala Primară Anafartalar din Izmir – Turcia).