Un cadru didactic al UAIC și-a propus stabilirea unui nou record de parcurgere a Dunării în caiac

O echipă formată din prof. univ. dr. Marin CHIRAZI de la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul  Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și Alin VORNICEANU, absolvent al facultății, își propun stabilirea unui nou record de parcurgere a Dunării în caiac, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.

Traseul, cu o distanță de 2600 km, pornește din Munții Pădurea Neagră (orașul Ulm, Germania), străbate Austria, Slovacia, Ungaria, Croația și Serbia și se încheie la vărsarea în Marea Neagră pe brațul Sfântu Gheorghe.

În anul 2012, echipa compusă din prof. univ. dr. Marin CHIRAZI și Alin VORNICEANU a străbătut același traseu în 29 de zile (26 iulie-24 august), stabilind un record la acea vreme. Anul acesta, cu un plus de experiență acumulată, echipamente mai performante dar și în condiții mai restrictive, echipa va pleca din Ulm pe data de 6 iulie, cu obiectivul de a finaliza traseul în maxim 26 de zile.

Cei doi membri și-au asumat provocarea de a parcurge simultan o distanță de aproximativ 100 km pe zi, în caiace de agrement de o persoană cu spațiu de bagaje, fără asistență de pe mal (echipamentul de supraviețuire este transportat pe apă de echipă) și fără zile de pauză.

Deși traseul de 2600 km a fost străbătut de mai multe ori de-a lungul timpului cu diferite tipuri de ambarcațiuni, în condiții diferite și cu durate de timp diferite, îndeplinirea obiectivului asumat de echipa UAIC reprezintă o performanță unică.