Doi concurenți UAIC premiați în Turneul Campionilor Games of Science

Competiția de comunicare a științei Games of Science, aflată la prima ediție, și-a desemnat în acest weekend câștigătorii etapei naționale. De la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Isabela Dragomir, doctor în biofizică moleculară și cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare ICI, a câștigat locul II în competiție.

„A fost o experiență minunată la Games of Science! Am petrecut câteva zile intense printre oameni creativi și pasionați de știință și comunicare, am creeat conexiuni și am învățat unii de la alții. Mi-a făcut plăcere să scot știința din laborator și să o prezint publicului larg! Și voi continua să o fac!”, a declarat Isabela Dragomir.

De asemenea, premiul publicului a fost adjudecat de Claudiu Roman, doctorand și asistent de cercetare în domeniul poluării atmosferice în cadrul Centrului CERNESIM al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a cărui prezentare a acoperit tehnologiile de distrugere a poluanților gazoși.

„ Games of Science a reprezentat pentru mine o experiență inedită, într-un format unic și dinamic. Masterclass-ul la care am participat a reușit să fundamenteze noi tehnici de abordare a unui subiect științific și să rupă bariera de comunicare între cercetători și publicul larg. Concursul a fost realizat într-un cadru informal, provocator și intens. Toți participanții au fost nevoiți șă renunțe la acel”limbaj de lemn”, să își adapteze discursul pe înțelesul publicului nespecializat și să îmbrace informațiile în haine aurite.

Recomand cu drag tinerilor studenți, profesori și cercetători participarea la viitoarele ediții ale Games of Science, indiferent dacă sunt emotivi sau, din contră, expansivi”, a precizat Claudiu Roman.

Turneul Campionilor Games of Science s-a desfășurat sâmbătă, pe 18 iunie, la Universitatea Politehnica din București. Evenimentul, organizat de British Council România, Asociația Biomentorhub și Universitatea Politehnica din București, sub coordonarea specialistei în comunicarea științei Ada Roseti, a adus în fața publicului 10 tineri cercetători, finaliști ai sesiunilor Games of Science, care au acceptat provocarea de a vorbi despre cercetări științifice complexe pe înțelesul publicului larg, în mod cât mai simplu și atractiv, pe durate de la 15 secunde la 3 minute.

Concurenții au fost evaluați pentru atractivitatea, claritatea și impactul prezentărilor lor de un juriu format din Dr. Sorin Cebotari, Mădălina Cocea, Vasile Decu, Andrada Fiscutean, Dani Petrache, Oana Racheleanu și Anda Vișan.

Înaintea concursului, pe 17 iunie, tinerii cercetători au participat și la un masterclass de comunicare a științei de o zi, condus de specialista în comunicare Ada Roseti.

Finaliștii din Turneul Campionilor au fost selectați dintre cei peste 100 de studenți și tineri cercetători din România care au avut ocazia de a-și antrena abilitățile de comunicare în această primăvară, în cadrul primei ediții a sesiunilor de training și concurs Games of Science, într-un format original dezvoltat de Ada Roseti. Sesiunile au fost derulate de British Council România în colaborare cu Asociația BioMentorHub ca parte a proiectului “Știința pentru toți”, finanțat în cadrul CIVIS OPEN LAB-UB al Universității din București, cu sprijinul mai multor parteneri universitari.

Concurenții clasați pe locurile I și II în competiție, precum și câștigătorul premiului publicului, au primit posibilitatea de a susține gratuit examenele de limba engleză Cambridge English Assessment sau Aptis din partea British Council România, precum și pachete de cărți din colecțiile de știință și beletristică de la Editura Humanitas.

Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul partenerilor Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth, Asociația Ad Astra, Editura Humanitas, Comisia Națională a României pentru UNESCO, Lexonn.