Zilele Europene ale Arheologiei la Muzeul UAIC

Apărută din necesitatea de a explica publicului principiile, teoria și practica arheologiei, precum și din intenția de a promova și deschide un domeniu fascinant și aparent ermetic, inițiativa s-a formalizat odată cu organizarea, în Franța, a Zilelor Naționale ale Arheologiei. Prima ediție a avut loc în anul 2010, pentru a ajunge în prezent la un număr de 46 de țări participante. În România, Zilele Europene ale Arheologiei s-au desfășurat pentru prima oară în 2020.

Anul acesta, Muzeul Universității s-a alăturat acțiunii de celebrare desfășurate sub egida Institutului Național al Patrimoniului. Activitățile de la muzeu, de anul acesta, susțin o abordare directă, interacțiunea cu specialiștii într-un cadru non-formal. Ele sunt deschise publicului larg, dar vizează cu precădere publicul tânăr, studenți și membrii mediului academic.

Debutul activităților va fi marcat de prezentarea unor studenți de la Facultatea de Istorie, vineri, 17 iunie, ora 10.00, un bun prilej pentru discuții pe tema patrimoniului arheologic, al inițierii în domeniu și a provocărilor sale.

Un punct deosebit de interes pentru public va fi prezența robotului umanoid Pepper, adus la eveniment prin bunăvoința colaboratorilor de la Iris Robotics. Acesta interacționează cu publicul și se află acum pentru prima oară în postura de ghid într-un muzeu, cel puțin în România.

Cei care doresc să ia parte la această sărbătoare vor fi întâmpinați de o expoziție fotodocumentară a cercetătorilor de la Centrul Arheoinvest, pe care Muzeul Universității o găzduiește până duminică, 19 iunie. Vizitatorii pot apoi să participe, vineri de la ora 16.00 și sâmbătă, de la ora 10.00, la activitățile interactive din programul Arheologia pentru toți. Este vorba despre un stand interactiv de studiu al ceramicii, cu activități în grupe de câte cinci participanți, și un atelier pentru toate vârstele cu tipare și produse din lut.

Un alt atelier cuprins în program se desfășoară la mansarda muzeului: vizitatorii vor fi martori ai fuziunii dintre tehnologie și cercetarea/valorificarea patrimoniului. Alte prezentări media vor întregi programul evenimentelor.