Caravana Centenarul Încoronării va ajunge în Crișana, Maramureș și Transilvania

Proiectul cultural – educativ Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, organizat deja în cinci localități din țară, va ajunge în perioada 20-23 mai 2022 în Carei, Sighetu Marmației, Jibou și Oradea, fiind, astfel, pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927). Proiectul își propune să ofere o lecție de istorie elevilor, prin filme românești și discuții cu istorici, profesori, cinefili și oameni de cultură.

Proiectul este organizat de Asociația Artis, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, Primăria Orașului Jibou și Inspectoratul Școlar Sălaj, alături de Primăria Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Evenimentele au loc în contextul vizitelor Familiei Regale, atunci când, pe 23 mai 1919, suveranii au sosit cu Trenul Regal la Oradea, fiind prima vizită a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria acolo. Ulterior, pe 25 mai 1919, Familia Regală a vizitat la Carei catedrala, spitalul și palatul administrativ, iar în ziua următoare au fost întâmpinați de autoritățile civile locale și militare de la Jibou. În 1921, Regele Ferdinand I susținea la prefectura orașului Sighetu Marmației că „trebuie să fim un exemplu pentru cei ce se uită peste graniță și să le impunem, arătându-le că la granițele României știm să trăim cu toții în pace, ca frații, și să ne dăm mâna pentru binele țării”.

„Scopul acestor evenimente este de a crește interesul pentru faptele petrecute în urmă cu 100 de ani și de a oferi o lecție de istorie elevilor, pentru că, înainte de toate, este un proiect educativ. Apreciem sprijinul autorităților și instituțiilor și ne bucurăm că tinerii din mai multe localități din România vor avea șansa să descopere, prin film și cultură, părți importante din trecutul nostru, în acest an centenar” – Andrei Giurgia, managerul proiectului.

 

Programul complet al evenimentelor:

  • Vineri, 20 mai 2022, ora 12.00, Castelul Károlyi | Carei

Proiecția filmului „Ora Regelui – Inima Reginei” (realizator Camelia Csiki)

 

  • Sâmbătă, 21 mai 2022, ora 13.00, Colegiul Național „Dragoș Vodă” | Sighetu Marmației

Proiecția filmului „Războiul Regelui” (producător Trevor Poots)

 

  • Duminică, 22 mai 2022, ora 14.00, Casa Orășenească de Cultură | Jibou

Proiecția filmului „Români care au schimbat lumea: Regina Maria” (realizator Camelia Csiki)

 

  • Luni, 23 mai 2022, ora 12.00, Sala Mare a Primăriei | Oradea

Proiecția filmului „Maria – Inima României” (regizor Trevor Poots)

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

În cadrul fiecărui eveniment, publicul va putea admira expoziția de fotografie intitulată 1922. Anul Încoronării, curator Nicolae Pepene, care prezintă momente cheie de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

Proiectul Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria a fost inițiat în luna mai la Iași și îi are ca ambasadori pe: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Istoric, Ambasador), Daniel Șandru (Politolog, Ambasador) și Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador).

 

Organizator: ARTIS

Proiect sub auspiciile Familiei Regale a României

Partener: Primăria Municipiului Iași

Parteneri educaționali: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea „Petre Andrei” Iași

Cu sprijinul: Dacin Sara

Susținut de: Noir

Parteneri: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Asociația Studenților Jurnaliști

Parteneri media: Agerpres, RFI România, Radio România Cultural, Historia, Adevărul, TVR Iași, TVR Moldova, VIVA FM, Radio Iași, Radio HIT, Radio Europa Liberă, Suplimentul de Cultură, Zile și Nopți, Revista Ateneu, MovieNews, Inoras.ro