Caravana Centenarul Încoronării debutează la Iași

Caravana Centenarul Încoronării debutează la Iași

100 de ani regali marcați prin film de Asociația Artis

Joi, 12 mai 2022, Iașul va fi gazda unor manifestări culturale organizate în cadrul proiectului Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, lansat de Asociația Artis, alături de Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României.

Caravana Centenarul Încoronării pornește pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), pentru a oferi o lecție de istorie, prin filme românești și discuții cu specialiști, istorici, profesori, sociologi, psihologi, antropologi, cinefili și oameni de cultură.

Lansarea oficială a Caravanei Centenarul Încoronării va fi marcată la Iași  joi, 12 mai, prin mai multe evenimente:

  • ora 13.30 | Proiecția filmului Iași, inima României (1916-1918), regia: Alina Țiței Ioncioaia | Colegiul Național Iași
  • ora 18.30 | Vernisajul expoziției Anul Încoronării, curator Nicolae Pepene | Ateneul Național din Iași
  • ora 19.00 | Deschiderea oficială. Premiera documentarului Regele Mihai: Drumul către casă, producător executiv: John M. Florescu | Cinema Ateneu, Ateneul Național din Iași

(Intrarea este liberă, iar rezervările se pot face pe https://bit.ly/lansare_Iasi)

Evenimentele se vor desfășura în prezența ambasadorilor caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Cercetător științific, Ambasador), Daniel Șandru (Profesor, Ambasador) și Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador).

Caravana cinematografică va avea punctul de plecare la Iași, al doilea Oraș Regal și Capitală de Război. La 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, proiectul amintește de perioada în care Iașul, în timpul Primului Război Mondial, întruchipa lumina unui far ce, în plină furtună, trebuia să călăuzească refacerea statului și a armatei române.

Regina a locuit timp de doi ani în casa Cantacuzino-Pașcanu (astăzi Palatul Copiilor Iași) împreună cu copiii. Regele și-a stabilit reședința în Casa Creditului Funciar (astăzi Muzeul Unirii din Iași). Astfel, Iașul a fost martor important în deciziile care au fost luate la nivel național și care au conturat societatea de astăzi.

Primul eveniment va avea loc la Colegiul Național din Iași, fiind o oportunitate pentru elevii de acolo din mai multe perspective – cunoașterea faptelor istorice petrecute în urmă cu 100 de ani, dialogul pe tema Regalității și întâlnirea cu personalități din cultura românească.

De la ora 18.30, la Ateneul din Iași, odată cu vernisajul expoziției de fotografie 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene), va fi lansat, în premieră, Almanahul Astra Regală 2010-2021, realizat de istoricul Nicolae Pepene, ce cuprinde documentări despre Familia Regală, tradiții, însemnări. Tot atunci vor putea fi admirate și obiecte unice din colecția Familiei Regale, documente, acte de cancelarie, fotografii sau manuscrise originale, din colecția Ateneului din Iași.

În premieră, publicul ieșean va viziona, în prezența ambasadorilor, filmul Regele Mihai: Drumul către casă, produs de John Florescu și care prezintă mărturii inedite ale Regelui Mihai, ale celor care l-au cunoscut, printre care și prietenul său, Prințul Philip al Marii Britanii.

De asemenea, cei prezenți la eveniment vor putea achiziționa cărți despre Familia și Casa Regală, apărute la Editura Humanitas și Editura Curtea Veche, unele dintre ele fiind sub semnătura lui Adrian Cioroianu.

„Iașul trăiește în aceste zile emoția unui eveniment deosebit pentru istoria națională – Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Desigur, sentimentele care ne încearcă față de această aniversare sunt dintre cele mai înalte, cu toții gândindu-ne cu recunoștință la modul esențial în care Regele Ferdinand I și Regina Maria au marcat trecutul municipiului Iași” – Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași.

„Încă din primele luni de muncă la acest proiect ne-am dat seama că Regalitatea apropie. Un secol regal, pe care ne-am propus să-l marcăm prin film, în cadrul unui proiect cu rol educativ. Astfel, nu întâmplător, prima proiecție va avea loc la Colegiul Național din Iași.

Evenimentele de la Iași reprezintă începutul unui proiect prin care vom avea șansa să educăm publicul larg și să contribuim la dezvoltarea comunităților implicate, din punct de vedere social și cultural. Ne dorim să contribuim la conștientizarea evenimentului dedicat Regalității. În semn de gratitudine și conștientizare, pe tot parcursul proiectului, pe traseul Caravanei Centenarul Încoronării, vom aminti și vom sublinia rolul Iașului în ceea ce înseamnă România Regală și România Mare”- Andrei Giurgia, manager de proiect.

Despre filmul Regele Mihai: Drumul către casă

Aceasta este povestea dramatică a ultimului rege al României, Regele Mihai. Un rege care l-a sfidat pe Hitler într-un moment de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi apoi detronat și exilat din patria sa de către comuniștii impuși de Stalin. Timp de cincizeci de ani a fost un rege fără țară. Prins între marii protagoniști ai Războiului Rece, a fost abordat de către CIA care a încercat să îl atragă în operațiile secrete anti-comuniste din România și a fost spionat constant de agenții temutei Securități.

Singur în exil, a continuat să fie vocea poporului său oprimat de dictatura comunistă și a sperat că va veni o zi în care se va putea întoarce acasă. Pornind de la un interviu inedit cu Regele, și folosind un interviu exclusiv cu Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, analize ale istoricilor, precum și mărturii ale membrilor familiei regale și ale consilierilor apropiați, filmul ne dezvăluie o poveste despre curaj, tenacitate și despre triumful speranței. O lecție de istorie absolut necesară.

 

Organizator: ARTIS

Proiect sub auspiciile Familiei Regale a României

Partener: Primăria Municipiului Iași

Partener educațional: Universitatea „Petre Andrei” Iași

Cu sprijinul: Dacin Sara

Susținut de: Noir

Parteneri: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Asociația Studenților Jurnaliști

Parteneri media: Agerpres, RFI România, Radio România Cultural, Historia, Adevărul, TVR Iași, TVR Moldova, VIVA FM, Radio Iași, Radio HIT, Radio Europa Liberă, Suplimentul de Cultură, Zile și Nopți, Revista Ateneu, MovieNews, Inoras.ro