Expoziția „LUCRURI CARE DOR. Povești și amintiri ale unor familii transnaționale” prezentată la Palatul Culturii

Centrul Cultural German Iaşi și Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită să vizitaţi, în perioada 12 mai – 17 iulie 2022, expoziția „LUCRURI CARE DOR. Povești și amintiri ale unor familii transnaționale”, un proiect expoziţional realizat de spațiul de creație din Berlin bi`bak și curatoriat de Malve Lippmann (Germania).

Vernisajul va avea loc joi, 12 mai 2022, ora 12:00, la Palatul Culturii, Muzeul de Istorie a Moldovei.

Bazată pe documentare, expoziția urmărește impactul migraţiei forței de muncă asupra noţiunilor de maternitate şi familie, din perspectiva unor lucrătoare migrante şi a copiilor lăsaţi în urmă. Pornind de la experienţele unor familii transnaţionale din prezent şi din trecut, instalația împletește povești emoționante și obiecte marcante pentru viața acestora.

La nivel global, migraţia forței de muncă creează noi modele ale familiei transnaţionale, care în ciuda distanţelor geografice se străduiește să menţină contactul între membri. În perioada acordurilor de angajare din anii ’60, mulţi părinţi au fost nevoiţi să-şi lase copiii în urmă, deoarece orele de muncă făceau imposibilă îngrijirea lor. În zilele noastre, lucrătorii migranţi din Europa de Est sunt cei care, în marea lor majoritate, îşi neglijează familiile pentru oportunitatea unor câștiguri în ţări mai dezvoltate.

Cum se redefinește relaţia dintre părinţi şi copii acum, când cadourile sau sprijinul financiar iau locul experienţelor trăite împreună? Când apropierea fizică rămâne în spatele unor aplicații precum Skype sau WhatsApp? Ce impact au toate acestea asupra copiilor şi părinţilor? „LUCRURI CARE DOR” redă atitudini legate de aceste teme, pornind de la anii ’60 şi până în prezent.

bi`bak (în limba turcă: aruncă o privire) este o organizație non-profit și un spațiu independent de artă contemporană cu sediul în Berlin, care își concentrează activitatea în jurul narativelor transnaționale, a migrației, mobilității globale și a dimensiunilor estetice ale acestora. Programul bi’bak analizează diferite discipline în artă, domeniul academic și dezvoltare comunitară, cuprinzând proiecții de filme, expoziții, ateliere precum și evenimente muzicale și experiențe culinare.

Expoziția „LUCRURI CARE DOR. Povești și amintiri ale unor familii transnaționale” va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, în perioada 12 mai – 17 iulie 2022, de marţi până duminică, între orele 10.00 și 17.00.