Joi, 24.02.2022, în intervalul 12.30 -16.00, Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va găzdui vernisajul expoziției „Cucuteni Alternativ”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația SUPER TINERI (ASIRYS) din Târgu Frumos și face parte din cadrul proiectului Cucuteni Alternativ.
Expoziția va fi integrată într-o caravană educațională despre patrimoniul cultural local și participarea civică, care va putea fi găzduită de toți partenerii interesați pe tot parcursul anului 2022.
Cucuteni este un sit, o cultură arheologică, o civilizație eneolitică. Programul Cucuteni Alternativ propune ideea unui muzeu altfel, un experiment care oferă artiștilor un context diferit de cel al unei galerii sau al unui spațiu de expunere clasic. Astfel, imaginația, creativitatea și talentul sunt aduse într-o instituție muzeală, care prin stimularea simțurilor, a metodelor non-formale, prin expuneri clasice și/sau neconvenționale, provoacă publicul să dea mai multă culoare și valoare patrimoniului cultural local reprezentat de cultura Cucuteni.
Civilizația Cucuteni s-a dezvoltat la răsărit de Carpați în perioada 5300 – 3200 î.Hr. Stilul de viață al comunităților cucuteniene este cunoscut treptat de către arheologi, însă multe componente ramân încă sub forma întrebărilor. Încă de la descoperirea acestei civilizații la sfârșitul secolului al XIX-lea, a ieșit în evidență arta ceramicii reprezentată de olărie și arta figurativă.
Obiectivele proiectului Cucuteni Alternativ sunt:
- Creșterea gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la importanța, conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural local și regional;
- Implicarea a 1000 de artiști români și internaționali în crearea și dezvoltarea Muzeului Cucuteni Alternativ, pe parcursul a 7 ani;
- Promovarea creativității, solidarității, învățării și diversității pentru și printre tineri prin arte și educație non-formală;
- Dezvoltarea de parteneriate inter-instituționale, între artiști, muzee, companii, organizații publice și/sau private pentru a promova patrimoniul cultural Cucuteni.