Vernisaj expoziție foto-documentară „Cinematografia românească în anii ’60-’70”

În data de 10 decembrie 2021, de la ora 10.30 va avea loc vernisajul expoziției foto-documentară cu titlulCinematografia românească în anii ’60-’70”. Evenimentul se va desfășura în incinta Palatului Culturii, vernisajul  fiind însoțit de o dezbatere.

Proiectul expoziției a fost realizat de către o tânără echipă de masteranzi și doctoranzi din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (drd. Geanina Costaș, drd. Andrei Rîpanu, Ioana Purușniuc, Andreea Marcu și George Alexandru Olaru), coordonată de lector universitar dr. Cristina Preutu.

Ideea a fost lansată cu ocazia Școlii de Vară Astra 2021, organizate în cadrul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov, susținută de Black Sea Trust. Fără ajutorul și sprijinul material, dar și moral, al  echipei organizatoare a școlii de vară, acest proiect nu ar fi ajuns la finalitatea dorită într-un timp atât de scurt. Expoziția va cuprinde 23 de panouri dedicate unor filme, precum: Mihai Viteazu, Dacii, Columna, Codin, Nunta de piatră, Explozia, Nemuritorii, Pădurea Spânzuraților, Tănase Scatiu, seria de filme BD, seria de filme polițiste care au ca personaj central pe comisarul Moldovan, ș.a. Elementul central al expoziției îl reprezintă imaginea (afișe și poze de la filmări din cadrul Arhivei Naționale de Filme și de la Studiourile Buftea), dar panourile cuprind și informații interesante în legătură cu producția sau difuzarea filmului, precum: numărul de vizionări, detalii privind producția, premiile obținute, referințe din cronicile de specialitate ș.a., astfel încât să ofere publicului informațiile esențiale ale filmului.

Dincolo de informația pe care organizatorii doresc să o disemineze, atât prin expoziția propriu-zisă, cât și prin dezbatere, proiectul are o importantă componentă educativă. Ea se adresează, în primul rând, tinerilor cinefili sau pur si simplu tinerilor iubitori de cultură și de frumos, dar și tuturor celor care vor dori să-și amintească sau să cunoască câteva din realizările cinematografiei românești din intervalul menționat. În cadrul dezbaterii care va însoți vernisajul din 10 decembrie, vor fi abordate teme precum: impactul cinematografiei în viața socială și culturală a tinerilor; rolul cinematografiei românești în diplomația culturală a România; contextul istoric al anilor ’60-’70 și cu analiza procesului de dezvoltare autonomă/independentă a cinematografiei românești. La dezbatere vor fi prezente atât personalități din lumea artistică, cât și cercetători, istorici care manifestă interes față de istoria culturală a României, astfel încât să putem consolida o adevărată direcție de cercetare și pe viitor. (Invitați: Manuela Cernat, profesor universitar și critic de artă; Irina Margareta Nistor, critic de film, Alexandru Florin Platon, profesor universitar, Cristian Radu Nema, cineast, Silviu B. Moldovan, șeful serviciului de cercetare și editare din cadrul CNSAS și Cristina Preutu, lector universitar).

Expoziția va putea fi vizionată la Palatul Culturii în intervalul 10 decembrie 2021-20 martie 2022.