Colaborare între UAIC și Ambasada Elveției în România

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România au finalizat colaborarea privind publicarea volumului „Conversaţie nocturnă cu un om demn de dispreţ”, apariție editorială care adună laolaltă, în premieră, cele mai importante piese de teatru radiofonic semnate de Friedrich Dürrenmatt.

Volumul „Conversaţie nocturnă cu un om demn de dispreţ” reprezintă o apariţie inedită în librăriile din România, întrucât cuprinde cele mai importante piese de teatru radiofonic semnate de Friedrich Dürrenmatt („Conversaţie nocturnă cu un om demn de dispreţ”, „În pană” şi „Ceas de seară într-o toamnă târzie”), traduse în cadrul proiectului InterDramText din cadrul Facultății de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Publicată cu sprijinul Ambasadei Elveţiei la Bucureşti şi Swiss Sponsors’ Fund, această colecţie de text dramatic îşi propune marcarea Centenarului Friedrich Dürrenmatt pe piaţa românească de carte şi, prin aceasta, readucerea marelui dramaturg elveţian în atenţia cititorilor români şi a teatrelor din România.

InterDramText este un atelier permanent de traducere de text dramatic de limbă germană care îşi propune să aducă pe scenele de teatru din România texte valoroase din spaţiul germanofon. Atelierul este organizat de Catedra de Germanistică a Facultăţii de Litere din cadrul UAIC (în colaborare cu Centrul de Cercetare „Arta Teatrului – Studiu şi Creaţie” al Facultăţii de Teatru din cadrul UNAGE Iaşi) şi se adresează studenţilor ciclului de master „Cultură germană în context european”. Proiectul, coordonat în prezent de lect. dr. Dragoş Carasevici, a început în anul 2014 şi are două secţiuni principale: teatru austriac şi teatru elveţian.

Volumul „Conversaţie nocturnă cu un om demn de dispreţ” a fost lansat joi, 7 octombrie, cu prilejul aniversării Centenarului Friedrich Dürrenmatt în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, care a avut loc la Iași în perioada 7-9 octombrie 2021. La eveniment a participat Excelenţa Sa Arthur Mattli, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, care a efectuat și o vizită oficială la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.