Centrul de Studii Europene al UAIC organizează workshop-ul Resilient Europe: challenges, strategies, policies

În ultimele decenii, noțiunea de reziliență a câștigat popularitate în mai multe domenii, cum ar fi economia, planificarea urbană, știința regională, studiile de mediu, guvernanță, geopolitică sau afaceri internaționale. Ideea principală din spatele acestui concept este că o regiune sau orice sistem teritorial / economic / social / politic poate fi supus diferitelor șocuri și / sau presiuni care produc transformări în sistem. Cu toate acestea, nu toate sistemele reușesc în același mod să se recupereze după un șoc; prin urmare, sarcina provocatoare pentru mediul academic, experti si decidenti este de a identifica factorii care contribuie la recuperare sau, chiar mai mult, la dezvoltarea și îmbunătățirea ulterioară, la generarea de echilibre mai performante.

Conceptul de reziliență a fost aplicat în principal în studii privind impactul șocurilor legate de mediu și economie asupra dezvoltării teritoriale, deși potențialul abordărilor interdisciplinare pentru analiza, identificarea și furnizarea de soluții în domeniu este mult mai mare. Având în vedere complexitatea unor astfel de fenomene, sunt necesare noi abordări, modele și tehnici de analiză pentru a valorifica în mod eficient teoriile gândirii rezilienței și pentru a crește valoarea adăugată a cercetării, transferând astfel opiniile academice emergente către responsabilii de elaborare a politicilor.

Workshopul Resilient Europe: challenges, strategies, policies urmareste sa promoveze dialogul academic la nivel international pe aceasta temă și este organizat în cadrul proiectului CNCSIS-UEFISCI RegrowEU „Advancing ground-breaking research in regional growth and development theories, through a resilience approach: towards a convergent, balanced and sustainable European Union”, de către Centrul de Studii Europene din cadrul Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (România), în cooperare cu Universitatea de Studii Economice din București și Universitatea Babeș Bolyai (Departamentul de Administrație Publică și Management / Facultatea de Științe Politice, administrative și ale Comunicării).

Workshop-ul RegrowEU va fi organizat on-line, prin intermediul platformei ZOOM și va fi transmis live pe pagina de Facebook a Centrului de Studii Europene si pe cea a proiectului.

  • Keynote speakeri:Patricio AROCA, Universidad Adolfo Ibáñez, Chile
  • Bjørn Terje ASHEIM, University of Stavanger, Norway
  • Andrea CARAGLIU, Politecnico di Milano, Italy
  • David CASTELLS-QUINTANA, University of Barcelona, Spain
  • Tomás Ponce DENTINHO, University of the Azores, Spain,
  • Juan Carlos MARTIN, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, Spain
  • Vicente ROYUELA, University of Barcelona, Spain

Programul detaliat aici.