Miercuri, 7 octombrie 2020, începând cu ora 16.00, la Ceainăria UAIC din Grădina Botanică Iași, va avea loc lansarea volumului ”Auf nach Rumänien!”. Beligeranța germano-română (1916-1918), de Claudiu-Lucian Topor, recent apărut în colecția Historica la Editura UAIC.
Având în vedere rațiunile sanitare specifice pandemiei COVID, lansarea va avea loc în aer liber, pe terasa ceainăriei menționate, cu luarea măsurilor legale de protejare a sănătății participanților la acest eveniment.
Invitatul de onoare al acestui eveniment este Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader.
Invitații care vor prezenta volumul lansat sunt conf. univ. dr. Cristian Ploscaru și lect. univ. dr. Gabriel Leanca, ambii de la Facultatea de Istorie a UAIC. Alături de aceștia, sunt invitați pentru a lua cuvântul autorul cărții lansate, conf. univ. dr. Claudiu-Lucian Topor, de asemenea de la Facultatea de Istorie a UAIC, și Directorul Editurii UAIC, prof. univ. dr. Constantin Dram.
Partenerii acestui eveniment sunt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Editura UAIC, Centrul de Istorie a Relațiilor Internaționale și Centrul Cultural German Iași.
Partenerii media ai evenimentului sunt TVR Iași, Apollonia TV, TeleMOLDOVA și Prima TV Iași.
Cartea care va fi lansată explică geneza și desfășurarea unui război (româno-german), petrecut pe frontul dintre Carpați, Dunăre și Marea Neagră, în interiorul unui alt război, de coaliție, care opunea puterilor Antantei coaliția Puterilor Centrale. Statistic, atât germanii, cât și românii, apar proiectați de izvoarele timpului în ipostaza principalilor protagoniști ai acestui război. Ca subiect al dezbaterii istorice, beligeranța germano-română a fost descoperită târziu. Mai mult de jumătate de secol, războiul acesta a fost neglijat, în ciuda argumentelor pentru o abordare distinctă. Autorul cărții, istoricul ieșean Claudiu-Luacian Topor, își concentrează cercetarea tocmai asupra acestei abordări distincte și pune în lumină, cu această ocazie, şi războiul „celălalt”, drama civililor, frământările soldaţilor, experienţa vieţii trăite în vecinătatea morţii….
Claudiu-Lucian Topor (n. 1975, Iași) este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este interesat de domeniul relațiilor internaționale, cunoscut mediilor din țară prin studiile despre politica externă a României în anii premergători Marelui Război. A identificat, în tematica relațiilor dintre Regatul României și Imperiul Germaniei, un centru de greutate pentru cercetările recente. La Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a publicat, în ultimii ani, următoarele volume: Germania, România și războaiele balcanice (1912-1913); Relații internaționale în lumea modernă (secolele XVII-XIX; Diplomați, societate și mondenități. Sfârșit de „Belle Époque” în lumea românească, împreună cu Alexandru Istrate și Daniel Cain; ”The Unknown War” from Eastern Europe. Romania between Allies and Enemies (1916-1918), împreună cu Alexander Rubel; Germania și neutralitatea României (1914-1916). Studii istorice.