La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost inaugurat miercuri, 27 noiembrie, primul spațiu de co-working pentru studenți din Iași: Rubik miniHub.
Proiectul de amenajare Rubik miniHub este o inițiativă a Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și a fost implementat cu implicarea directă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și cu susținerea Raiffeisen BANK România și Orange România. Această inițiativă face parte dintr-un program complex de educație antreprenorială lansat de Rubik Hub Piatra Neamț, numit RubikEDU, care răspunde nevoii de promovare a spiritului antreprenorial în rândul studenților.
Rubik miniHub este situat în Corpul B al Universității, la etajul al treilea (între Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și Facultatea de Geografie și Geologie). Spațiul are o suprafață aproximativă de 120 de mp și anterior era perceput doar ca o zonă de trecere, unde se organizau ocazional diferite evenimente.
Spațiul înainte de amenajare:
În prezent, zona a fost modernizată și este amenajată într-un design specific spațiilor de co-working, pentru a crea un mediu de lucru atractiv, care să stimuleze creativitatea tinerilor. Au fost montate dale de mochetă de trafic intens, pentru a crea o atmosferă mai călduroasă și s-a montat mobilier modular, care poate fi reconfigurat în funcție de specificul activităților care se vor desfășura aici. Investiția în acest proiect s-a ridicat la peste 13.000 euro și a reprezentat un efort comun al partenerilor implicați.
Spațiul de co-working Rubik miniHub propune studenților o nouă perspectivă asupra modului de interacțiune în academic, dar oferă și cadrelor didactice un spațiu alternativ pentru a lucra cu studenții.
Spațiul are 3 zone principale, delimitate astfel:
Zona de socializare și relaxare
În această zonă, studenții sunt încurajați să colaboreze, într-un mediu relaxat, ori să socializeze cu alți colegi de la diferite facultăți. Aceștia vor beneficia de conexiune WiFi și de prize pentru încărcarea dispozitivelor digitale.
Zona interioară, care poate fi reconfigurată și pentru workshop-uri sau alte activități de grup
În această zonă, studenții vor putea să își dezvolte proiectele de la facultate sau ideile antreprenoriale, cu susținerea mentorilor din comunitatea Rubik Hub Piatra Neamț. În scurt timp, în această zonă va fi amenajată și o bibliotecă, iar studenții vor putea să citească o carte, în pauzele dintre cursuri.
De asemenea, Rubik miniHub va găzdui periodic și evenimente de promovare a programelor antreprenoriale dedicate tinerilor, workshop-uri și traininguri cu participare deschisă, susținute de reprezentanți ai companiilor partenere sau de serviciile specializate ale Universității. Amenajarea spațiului permite și întâlniri cu angajatorii sau realizarea unor ședințe între membrii asociațiilor și ligilor studențești.
Zona de lucru în echipe
Această zonă este dedicată lucrului în echipe, aici existând mai multe modalități în care mobilierul poate fi configurat, în funcție de necesitățile de moment ale studenților. Aceștia fie pot lucra individual la proiecte (folosind acea masă înaltă), fie pot să se întâlnească cu mai mulți colegi.
Administrarea și întreținerea spațiului este coordonată de Biroul alumni și inserție pe piața muncii din cadrul Universității și vor fi implicate asociații studențești și studenți voluntari din universitate, care deja și-au manifestat interesul în acest sens, în funcție de programul pe care îl au la facultate.
În curând, se vor putea face și rezervări ale spațiului, pentru evenimente, întâlniri sau pentru mesele mari, dedicate lucrului în echipe, care pot acomoda 6-8 studenți.