Evenimentele săptămânii 09 – 15 aprilie 2018 la Ateneul din Iași

12 aprilie 2018, de la ora 18.00 – One Man Show „ La Lilieci” cu actorul Liviu Smântânică

Îşi cuprinde în căuşul mâinilor toată viaţa, iar viaţa lui este formată din poveştile copilăriilor nostre, din mii de ore de trudă pe o scenă fără spectatori, ca apoi să definească actul de creaţie printr-un spectacol sincer, adevărat.

Liviu Smântânică este veteranul actorilor de la Teatrul de Copii Luceafărul, omul care de-a lungul carierei a încântat sute de mii de micuţi. ”Un adult înghite frumos, se gândeşte la ce are de făcut acasă, aplaudă şi pleacă. Copilul însă este cel mai cinstit spectator“, ne mărturiseşte maestrul.

Cochetând cu două arte, spune că timpul i se împarte mereu inegal. Fiind mereu în domeniul creativ, maestrul Smântânică a cochetat şi cu regia. Nu a unei piese de teatru, ci a unui recital. A ales „La lilieci“ de Marin Sorescu. „Îl iubesc pe Sorescu. Am descoperit multe lucruri pe care nu le ştiam, Sorescu m-a făcut să regret că nu m-am născut la ţară. Toată povestea se petrece la ţară, cu sclipirea minţii ţăranului nepoluat, neîntinat cu lucruri false.„ Liviu Smântânică.

 

12 aprilie 2018, de la ora 19.00 – Recital acustic Marius Bațu & Jul Baldovin la Ateneul din Iași

Marius Bațu și Jul Baldovin urcă pe scena Ateneului din Iași! Joi, 12 aprilie 2018, ora 19.00.

Recitalul acustic promite o călătorie plină de emoție pe care trebuie să ți-o dăruiești.

Drumul lui Marius Bațu în muzica folk a început în anul 1977, atunci când alături de Eugen Baboi și Dicran Asarian a înființat celebrul grup Poesis pe scena Casei de Cultură din Constanța. După ce câștigă Festivalul Baladele Dunării, în 1982 se alatura Cenaclului Flacara și vor rămâne până la desființarea acestuia în 1985. În septembrie 1996 apare primul album al grupului, intitulat „Cântec șoptit” după numele celei mai cunoscute melodii Poesis, pe care se mai regăseau piesele Mă plimb călare pe câmp, Nu am mai fost acasă demult, Ce să-ți aduc, iubito, de pe mare sau Aiurit și aburit. La sfârșitul anului 2007, după o pauză de mai bine de 10 ani și la 30 de ani de la înființarea grupului, Marius Bațu și Eugen Baboi s-au reunit în fața publicului românesc si au lansat un nou produs marca Poesis, albumul Babilon. Pe acest material care a fost catalogat ca „un album al călătoriilor prin timp, prin spațiu, prin conștiință, al căutarilor de sine” s-au regăsit melodiile Babilon, Imperfecta sau Furtuna. În anul 2012 este lansat albumul ” Creanga de aur”. Iulian „Jul” Baldovin revine în orașul său natal, la Iași. A început să cânte la vârsta de 13 ani, iar în anul 1996 înființează grupul Cristal în care activează pentru doi ani alături de George Baldovin și Ovidiu Maxim. În această perioadă, participă la festivalurile de folk din țară de unde se întorc de fiecare dată cu premii: Marele Premiu la Festivalul Mesterul Manole (Pitesti ’96), Premiul Special al Asociației Folkiștilor din Republica Moldova (Chișinău ’96), Premiul întâi la Festivalul Floare de ger (Calafat ’96), la Festivalul Portative folk (Iasi ’96), precum si la Festivalul Portative folk II (Iași ’97). În anul 2006, adoptă și promovează genul muzical fingerstyle, ce poate fi asociat cu numele unor artiști internaționali ca Don Ross, Chet Atkins, Tommy Emmanuel, Leo Kottke, Andy McKee sau Newton Faulkner. Are colaborari cu Prefix 032, Liviu Nichita, Cătălin Ungureanu, Edi Brîncă, Catalina Beta, Ovidiu Mihailescu, Ioan Oagan, Nicu Patoi și Berti Barbera, Sorin Minghiat, Maria Gheorghiu, Dinu Olărașu sau Mircea Vintilă și obține în 2008 un premiu special pentru tehnica instrumentală la festivalul de folk de la Târgoviște. Imprimările acustice și aranjamentele orchestrale ce-i poartă semnătura nu trec niodată neobservate. Discografie: Jul Baldovin – Acasa (2013); Liviu Nechita – Vieti desenate (Post Mortem 2017 aranjament orchestral integral Jul Baldovin) si Catalin Stepa – Ea vine Joi (mai 2018, aranjament orchestral integral Jul Baldovin).

 

13 aprilie 2018, de la ora 18.00 – Spectacol de teatru „Preșul”, regia Erica Moldovan

Familia nu ne-o alegem, prietenii da…dar ce facem cu VECINII și mai ales când aceștia ne fac viața un calvar. La cine putem să apelăm? Această problematică o ridică și Ion Baieșu în piesa “Preșul”.

“Nu există, domnule, o legislație specială care să-l apere pe vecin în fața celorlalți vecini. Căci nimic pe lume nu poate fi mai periculos ca un vecin. Nimeni pe lume nu te poate invidia mai mult ca un vecin. De aceea, cred că vechiul dicton latin care spune că „homo homini lupus” se poate modifica astfel: „Homo homini vecinus”.”

“ […]oamenii au trăit în cele mai excelente relații atâta vreme cât nu au fost vecini unii cu alții. Din clipa în care au devenit vecini, oamenii au început să se urască unii pe alții.”

Eroul piesei “Preșul”, Pamfil P. Pamfil se confruntă cu o problemă de viață și de moarte cu vecinul sau M.N.Zisu pe care îl acuza că se șterge “ilegal” în fiecare seară pe preșul lui “de lână pură”. “Eu am un preș de lână pură, că îmi place să mă șterg pe ceva de bună calitate. E tabietul meu, e singura mea bucurie pe lume.”

Pentru a se răzbuna pe vecinul sau, Pamfil recurge la o metodă, cel puțin inedită, dar mai ales plină de umor. În planul său introduce un doctor, o asistentă, un fotograf și un avocat, iar acest potpuriu de personaje colorate va asigura buna dispoziție a publicului. Întâlnirea cu vecinul M.N. Zisu se va solda cu o mulțime de surprize. Vă invităm să fiți martori la aceasta confruntare absolut hilară, pe 13 aprilie 2018, ora 19:00, la Sala Mică de Spectacole a Ateneului din Iasi.

 

14 aprilie de la ora 19.00 – Spectacol pentru copii „MickeyMAGInarium”, Teatro Blu

„Cei mici sunt așteptați să intre într-o atmosferă de poveste. Personajul preferat al copiilor, Mickey Mouse, s-a hotărât să devină magician. În încercările sale, însă, are nevoie de ajutorul prietenilor: copiii spectatori, dar și Goofy și Minnie Mouse îi vor fi alături într-un spectacol cu muzică, voie bună și, desigur, magie!”

Teatro Blu urcă pe scena Ateneului din Iași, sâmbătă 14 aprilie 2018, ora 10.00.

 

 

 

 

14 aprilie 2018, de la ora 17.00 – „Hai Hui prin literatură”, Trupa de teatru Thalienii jr.

Clubul de teatru al Ateneului din Iași, Trupa „Thalienii jr., prezintă:

„MUSAT ȘI URSITORILE”

-M.Eminescu

„IORGU DE LA SADAGURA”

-V.Alecsandri

„FIVE’O CLOCK”

-I.L.Caragiale

„CHIRITA IN PROVINCIE”

-V.Alecsandri

„APOLODOR”

-Gellu Naum

 

14 aprilie, de la ora 18.00 – Concert Extraordinar de Paști – Paula Seling

Vă așteptăm pe 14 aprilie 2018, ora 18 la Ateneul din Iasi, la un spectacol care evidentiaza vivacitatea muzicii pop și orchestrației simfonice antrenante. Totodată, Concertul Extraordinar de Paști „Paula Seling și Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Botoșani”, reprezintă un omagiu adus femeilor, sărbătorite pentru frumusețea, gingășia și curajul lor. Interpreta Paula Seling, a cărei voce este cu siguranță un simbol al peisajului muzical românesc, va urca pe scena Ateneului din Iași pentru a oferi un recital de excepție. Publicul va avea prilejul de a se delecta cu un veritabil spectacol, care îmbină melodiile cunoscutei artiste, cu partiturile interpretate de catre instrumentiștii Filarmonicii de Stat Botoșani, sub bagheta dirijorului Iulian Rusu.

 

15 aprilie 2018, de la ora 10.00 – Spectacol pentru copii „Micul Prinț”, regia Erica Moldovan

„Frumoasa călătorie a Micului Prinț este o superbă metaforă a vieții, transpusă scenic de Ateneul din Iași, pe înțelesul copiilor. Universul prin care călătorește Micul Prinț este însuși Universul fiecăruia dintre noi, pe care fiecare îl parcurgem şi îl asimilăm diferit. Pentru copii acest Univers se compune din planete mici şi scurte vizite prin care eroul nostru are ocazia să cunoască natura „oamenilor mari”. Povestea Micului Prinț este o mărturie vie a victoriei copilăriei şi inocenței asupra maturizării.” Erica Moldovan, regizor.

 

 

DISTRIBUȚIE:

Micul Prinț: Nicholas Kerezsy

Aviatorul: Vlad Baba

Regele/Bussinesman : Dumitru Florescu

Floarea/Vulpea: Alexandra Macovei

Vanitosul/Geograful: Andrei Ciobanu

Haideți să-l cunoaşteți pe Micul Prinț, duminică, 15 aprilie 2018, ora 10.00.

 

15 aprilie 2018, de la ora 18.00 – Spectacol de teatru „Clinica Sinucigașilor”, regia Iuliana Moraru

Duminică,15 aprilie 2018, ora 18, la Ateneul din Iași, are loc un eveniment teatral la care nu puteţi lipsi!

CLINICA SINUCIGAŞILOR, adaptare după textul Gabrielei Mihalache.

Sinuciderea, o temă des abordată în dramaturgia secolului XXI, cine ar fi crezut că poate deveni şi motiv de comedie?! …o comedie savuroasă, senzaţională a actualităţii, un teatru al speranţei cu un puternic mesaj educativ şi cu impact asupra publicului tânăr şi nu numai, care scoate în evidenţă faptul că viaţa, oricât de anostă ar fi, aceasta trebuie trăită până la capăt.

În ciuda titlului dur, Clinica sinucigaşilor e un spectacol vesel care generează în publicul spectator speranţe, gânduri pozitive şi bună dispoziţie prin jocul de excepţie a unor tineri foarte talentaţi ai trupei Kangai de la Colegiul Național „Garabet Ibraileanu” Iaşi, care ajung să vorbească despre iubire şi absolut, limite interioare, căutarea fericirii şi nevoia de a fi remarcaţi, apreciaţi şi iubiţi.”

 

15 aprilie 2018, de la ora 19.00 – „Cerere în căsătorie”, regia Radu Ghilaș

”Vodevilul „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov poate fi considerat un studiu despre căsătorie în ideea de pact, de alianță liber consimțită între bărbat și femeie, mai mult decât o uniune, nu în sens spiritual, ci mai degraba pragmatic, material. Până la semnătură și „da” avem, mai intai, cerere și ofertă. Ivan Vasilievici Lomov se hotărăște să-i ceară mâna fiicei lui Stepan Stepanovici Ciubukov, Natalia Stepanova, aducând în discuție bineînțeles, „zestrea”, Poiana boilor, ce duce la o serie de conflicte și tensiuni, bazate pe un joc de putere și de dominare.

Versiunea scenică transformă tragismul situației, tratat într-o formă comică, în comicul unei situații tratat într-o formă tragică, dezvaluind un mariaj politic, păstrând light-motivul – “zestrea”, un pământ, care deși este trecut prin focuri de pronume posesive, nu apartine niciunuia dintre personaje și cu toate astea provoacă câștiguri sau pierderi, căsătorie sau divorț, pace sau război. Războiul și tensiunile se incheie prin alianță, prin pact, prin verbul consimt.

Care este de fapt miza acestei căsătorii și ce avantaje are fiecare parte, care dintre copoi e mai bun, Otkatai sau Ugadai (care de această dată sunt chiar două personaje, două alter ego-uri, ce comunică cu stăpânii prin muzică și prin dans) sunt doar câteva din intrebarile ce construiesc un spectacol dinamic, complet, unde râsul, acordeonul și vioara păstrează bucuria și plăcerea viețiii.” Radu Ghilaș, regizor.

Distribuția:

Stepan Stepanovici Chubukov – Emil Coșeru

Natalia Stepanovna – Cezara Fantu

Ivan Vasilievici Lomov – Codrin Dănilă

Otkatai – Diana Bucur

Ugadai – Ștefana Mihai

Regie – Radu Ghilaș

Scenografie – Cătălin Târziu

Coregrafie – Lorette Enache

Aranjament muzical – Dragoș Cohal

Durata spectacolului – 1h 20 min.

Leave a Reply

Your email address will not be published.