Cel mai nou volum purtând semnătura reputatului profesor Carol Iancu, de la Universitatea ”Paul Valéry” din Montpellier – Alexandre Safran and the Jews of Romania during the installation of the communist regime. Newly discovered documents from the American and British diplomatic archives (1944-1948), aflat în curs de apariție în colecția Historica Dagesh a Editurii Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va fi lansat vineri, 23 martie 2018, la ora 12.00, la Centrul de Istorie și Ebraistică „Dr. Alexandru Șafran“ (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iași, Corp I, Bulevardul Carol I, nr. 19).
Cartea va fi prezentată de acad. prof. dr. Alexandru Zub, prof. dr. Gheorghe Cliveti, conf. dr. Felicia Waldman, prof. dr. Alexandru-Florin Platon și prof. dr. Carol Iancu, autorul volumului.
Evenimentul este organizat de Centrul de Istorie a Evreilor și Ebraistică „Dr. Alexandru Șafran“ al Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, în colaborare cu Facultatea de Istorie și editura aceleiași universități, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“ al Academiei Române, Comunitatea Evreilor din Iași (membră a Federației Comunităților Evreiești din România), Institutul Francez din Iași și Universitatea „Paul Valéry“ din Montpellier – Centrul de Cercetări Interdisciplinare în Științele Umane și Sociale (C.R.I.S.E.S.).
Prezenta lucrare, traducere în limba engleză de Felicia Waldman, cu un cuvânt înainte de acad. Alexandru Zub, este rezultatul cercetărilor întreprinse de profesorul Carol Iancu în numeroase fonduri arhivistice, în special în Arhivele Ministerului Afacerilor Externe al Statelor Unite, de la Washington, și în Arhivele Foreign Office al Marii Britanii, de la Londra. Lucrarea include un studiu introductiv, diverse tabele cronologice și analitice, 120 de documente de arhivă și 90 de articole sau extrase din articole publicate în jurnale și periodice din Australia, Canada, Marea Britanie, România, Statele Unite, Palestina (sub mandat britanic), Elveția. Această bogată și diversă culegere, totalizând 210 documente, în cea mai mare parte inedite, constituie un tezaur de informații referitoare la evoluția internă și internațională a României între anii 1944 și 1948, cu accent pe soarta minorității evreiești și pe activitatea șef-rabinului Alexandru Șafran. Examinarea acestei ample culegeri de documente permite înțelegerea modului în care, după 1944, Alexandru Șafran a știut să reunească comunitatea sa devastată de război, să o ghideze și să o apere în condiții din ce în ce mai vitrege, până în momentul în care a fost împiedicat să își mai exercite atribuțiile, fiind înlăturat de către reprezentanții noului regim totalitar comunist.
Carol Iancu (n. 1946, Hârlău) este membru de onoare din străinătate al Academiei Române (2016), profesor emerit de istorie contemporană la Universitatea Paul Valéry din Montpellier şi directorul Școlii de Înalte Studii ale Iudaismului din Franța. Autor al unei vaste opere științifice consacrate istoriei evreilor și relațiilor internaționale, pentru care a primit numeroase premii. Doctor honoris causa al Universităţilor din Cluj (Universitatea Babeş-Bolyai, 2005), Iași (Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, 2010), Oradea (2011) și Constanța (Universitatea Ovidius, 2013), este membru al Academiei din Nîmes (2011) și membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române (2014). Cetățean de onoare al orașului natal Hârlău (1996), a fost distins cu titlul Officier de l’Ordre des Palmes Académique al Republicii Franceze (2012). Cartea Evreii din Hârlău. Istoria unei comunități a fost recompensată cu Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Române (2015). Premiul „Constantin Brâncoveanu” pentru istorie oferit de Fundația Alexandrion (2017). Coordonator, împreună cu Alexandru-Florin Platon, al colecției Historica Dagesh. Alte cărți publicate la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: L’Affaire Dreyfus et ses conséquences, editor, 2017; Alexandre Safran et les Juifs de Roumanie durant l’instauration du communisme. Documents inédits des archives diplomatiques américaines et britanniques (1944-1948), 2016, Pogromul de la Iași și Holocaustul în România/ Le Pogrom de Iași et la Shoah en Roumanie, 2015 și Profesori şi studenţi evrei, ultimele două în calitate de coordonator, împreună cu Alexandru-Florin Platon; de asemenea, a editat în 2017, împreună cu Michaël Iancu, volumul Les relations Israel – Diaspora à travers l’histoire.