22 martie 2018, de la ora 17.00 – Lansare „Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri”, Bogdan Bucur
Această ediție aniversară, pe care o supunem atenției dumneavoastră critice, reprezintă a doua carte de aur dedicată Marii Uniri. Prima carte de aur – datată 1929 – aparține patrimoniului cultural național mobil și este un manuscris pe pergament, realizat manual pentru serbarea primilor 10 ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Ineditul exemplar – publicat pentru prima dată integral în ultimul capitol al acestui volum – a fost ornamentat, asemenea incunabulelor medievale, prin pictare tradițională, în stilul Art Nouveau, de către pictorița Cecilia Cuţescu-Storck, la comanda principesei Alexandrina Gr. Cantacuzino. Volumul de față înglobează, continuă și dezvoltă prima carte de aur și a fost realizat pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. Pentru comemorarea primilor 100 de ani de la momentul 1918, am ilustrat parcursul istoric anevoios, marcat de atâtea jertfe și sacrificii, care avea să conducă, în cele din urmă, la unirea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmarului și Maramureșului cu Vechiul Regat și formarea României Mari. În vreme ce prima carte de aur este mai degrabă o carte de onoare destinată semnăturilor personalităților care au participat la festivitățile de la Alba Iulia din 1929, această a doua carte de aur este un volum aniversar care conține o selecție științifică din documentele olografe și imaginile de epocă ale Marii Uniri. Pentru ambele cazuri, parafrazând subtitlul, oarecum emfatic, al ediției din 1929, putem admite, și de această dată, că, într-adevăr, cartea de aur este cinstirea acelora care, în marile clipe istorice, au înfăptuit visul milenar al tuturor românilor: întregirea României. Și chiar dacă visul unirii tuturor românilor într-un singur stat național unitar nu a fost unul milenar (ideea a prins contur de abia către jumătatea secolului al XIX-lea) și nici nu a ținut prea mult (România Mare se prăbușește teritorial în 1940, după numai 22 de ani de la Marea Unire), imaginea anului 1918 rămâne, indiscutabil, momentul astral din întreaga istorie a românilor. Această a doua carte de aur reprezintă, așadar, un modest omagiu adus memoriei celor care au făcut posibilă nașterea României Mari.
Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri, de Bogdan Bucur
Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri își propune să ofere cititorului pasionat de istoria națională posibilitatea de a parcurge, prin intermediul documentelor inedite și al ilustrațiilor rare, întregul proces al construcției României Mari, începând cu participarea la Marele Război (1916 1919), continuând cu procedurile politico administrative de unificare a Basarabiei (27 martie 1918), Bucovinei (28 noiembrie 1918), Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmarului, Maramureșului (1 decembrie 1918) și a insulei Ada Kaleh (1918 1919) cu România, și culminând cu încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria la Alba Iulia (15 octombrie 1922). Un capitol dis¬tinct al lucrării ne poartă cu gândul prin fermecătoarea Românie Mare (1918 1940), un accent deosebit căzând asupra momentelor festive, din perioada interbelică, de celebrare a Marii Uniri. Chiar dacă, preocuparea fundamentală a editorului a fost respectarea riguroasă a adevăru¬lui istoric – inclusiv atunci când acesta poată să fie dureros sau chiar rușinos –, Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri este închinată memoriei acelora care, în marile clipe istorice, au luptat pentru înfăptuirea „visului milenar al tuturor românilor”: întregirea României. Și chiar dacă visul unirii tuturor românilor într-un singur stat național unitar nu a fost nicidecum unul milenar (ideea a prins contur de abia către jumătatea secolului al XIX-lea) și nici nu a ținut prea mult (România Mare se prăbușește teritorial în 1940, după numai 22 de ani de la Marea Unire), imaginea anului 1918 rămâne, indiscutabil, momentul astral din întreaga istorie a românilor.
Lansarea va avea loc joi, 22 martie 2018, ora 18, în Foaierul Ateneului din Iași. Intrarea liberă.
Mai multe despre carte pe:
www.facebook.com/centenarulmariiuniri
Comandă cartea pe https://www.raobooks.com/product/cartea-de-aur-a-centenarului-a-marii-uniri/
23 martie 2018, de la ora 19.00 – Comedia „1+1=3”, regia Andrei Ciobanu
„Mai întâi s-au întâlnit pe peronul gării, apoi s-au căsătorit şi mai apoi s-au cunoscut. Ce poate să mai urmeze după o „Casatorie in…doi”? Viaţa de zi cu zi poate fi uneori plictisitoare şi monotonă, dar pentru Petronela şi Frosinel nu e deloc aşa. Cei doi protagonişti găsesc mereu câte ceva amuzant de făcut, mai ales că acum un eveniment special le va schimba viaţa”.
Toate acestea în comedia „1+1=3” în regia lui Andrei Ciobanu
Ateneul din Iași vă invită vineri, 23 martie, la ora 19.00 în Sala Mică de Spectacole, să încheiați săptămâna în ton de comedie.
Bilete pe www.ateneuiasi.ro
24 martie 2018, de la ora 10.00 – Spectacol pentru copii „Peter Pan” – regia Iulian Ioan Sandu
„Fiecare dintre noi am avut un Peter Pan care ne salva de reguli și era visul nostru de libertate. Peter Pan este un vis, o speranță că vom fi bine, că vom fi mari și puternici și le vom ști pe toate și nimeni și nimic nu ne va putea opri din drumul nostru. Haideți să închidem pentru o clipă ochii și să ne aducem aminte de copilărie. Haideți să ne lăsăm cuprinși de bucuria amintirilor și să parcurgem împreună această minunată poveste a lui Peter Pan, acest vis pe care cu toții l-am trait” (Iulian Sandu, regizor).
Peter Pan, băiatul care nu vrea să crească mare, și-a pierdut umbra. Wendy îl pândește și chiar îl așteaptă pe Peter Pan, deoarece are un secret: ea este cea care a gasit umbra lui Peter Pan și, pentru a-l ajuta, ea îi va coase umbra, ca Peter să nu o mai piardă. Peter Pan îi invită pe Wendy și pe frățiorii ei în „Țara de Nicăieri”, o țară a visurilor și a întâmplărilor minunate, unde pot ajunge doar în zbor. În țara de nicăieri, însă, sunt și pericole: Căpitanul Hook, dușmanul lui Peter Pan și Crocodilul Tic- Tac, care îl urmărește pe Căpitan. Ajunși în Țara de Nicăieri, Wendy acceptă să devină mama tuturor copiilor aduși în acel loc și se alege drept răsplată cu o casă. Cântecul ei le trezește celor doi frați (John și Michael) un dor aprins de casa părintească si cu toții iși doresc să se întoarcă la părinții lor. Peter Pan nu li se va alătura dar îi va ajuta să se salveze.
Distribuția: Peter Pan – Codrin Dănilă, Wendy – Cezara Fantu, Michael – Nicholas Kerezsy, John – Teodor Giurcanu, Dna. Darling – Erica Moldovan, Dl. Darling – Iulian Ioan Sandu/Andrei Ciobanu, Crocodilul – Ana Hegyi, Căpitanul Hook – Vlad Baba, Scăfârlie – Arun Cotic, Pârjol – Dragoș Maftei, Ferestruică – Marian Nechifor, Gălușcă – Ionel Apetrei. Muzica: Laurențiu Profeta. Libretist: Eugen Rotaru. Aranjament muzical: Flavius Mogoșan. Voce Mama – Angelica Solomon. Voce Peter Pan – Alexandru Solomon. Voce Tata – Iulian Ioan Sandu. Voce Wendy – Maria Rădean. Voce Crocodil – Raluca Zaharia. Voci copiii din Țara de Nicăieri : Piulilă – Gheorghe Ștefan, Ronțăilă – Breban Teodor, Șugubeață – Răileanu Matei, Inimosul – Gheorghe Dragoș.
„Peter Pan” îi așteaptă pe cei mici, la Ateneul din Iași, sâmbătă 24 martie 2018, ora 10.00.
Biletele vor fi puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ulwww.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Ateneul din Iași, Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi, Tel/fax: 0232-261.846, e-mail:office@ateneuiasi.ro; www.ateneuiasi.ro #HaiLaAteneu
24 martie 2018, de la ora 13.30 – Lansarea volumului „Parlamentul în pribegie” Grigore Procopiu
Vă invităm sâmbătă, 24 martie 2018, ora 13.30, la Ateneul din Iași, în Galeria mică de artă, la lansarea volumului „Parlamentul în pribegie.1916–1918. Amintiri, note și impresii“ de Grigore Procopiu, senator și avocat, membru în parlamentul care a votat, în vara lui 1917, pentru reformă agrară și vot universal. La eveniment vor vorbi Daniel Cain, editor, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române și Claudiu-Lucian Topor, istoric, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.
„În anii 1917–1918, statalitatea României atârnă de un fir de păr. În plan militar, țara, atât cât a mai rămas din ea, este amenințată cu anihilarea în fața Puterilor Centrale. În plan social, bolșevismul adus de aliații ruși amenință să cuprindă o populație exasperată de lipsuri și să destrame ființa națiunii. În aceste momente cruciale, parlamentul rămâne un stâlp al statalității României. Dar cu ce preț? Aflăm din paginile lăsate de Grigore Procopiu, senator și avocat, liberal de modă veche, numărându-se printre cei care votează, în vara anului 1917, pentru reformă agrară și vot universal. La începutul anului 1918, în urma evacuării pe teritoriul unei Rusii în plină fierbere revoluționară, este arestat de către bolșevici la Odessa, împreună cu alte câteva zeci de parlamentari români, într-un context politic care avea să prevestească Teroarea Roșie, apoi lunga noapte totalitară. Marele merit al memoriilor lui Grigore Procopiu este că aduc lumină asupra unui episod prea puțin cunoscut, scoțând totodată la iveală detalii prețioase despre atmosfera politică a vremii și personajele-cheie care au scris istoria României din noiembrie 1916 până spre finalul anului 1918.“ (Daniel Cain)
24 martie 2018, de la ora 19.00 – „Un tramvai numit Dorință”, regia Andrei Ciobanu
Spectacolul – eveniment „Un tramvai numit Dorință” este o dramă cu puternice accente comice sau o comedie a Destinului. Este un spectacol cu și despre oameni cu ochii larg deschişi, pentru care fericirea e doar un cuvânt ca toate celelalte, pentru că nu există fericire deplină, ci doar drumul către ea!
Piesa urmărește evoluția personajelor, pe care Destinul le aduce în aceeași arenă a vieții cu titlul unui destin comun: ratarea! Veți face cunoștință cu America anilor 40’, unde se va desfășura povestea febrilă a decesului mental și emoțional patetic al unei doamne din sudul Americii, determinată, fragilă și delicată (Blanche), născută într-o familie înstărită.
Regia și versiunea scenică: Andrei Ciobanu
Scenografia: Cătălin Târziu
Light design: Lucian Țurcanu
Distribuție:
Ramona Dorneanu- Blanche
Daniel Onoae- Stanley
Irina Frunză- Stella
Codrin Dănilă- Mitch
Ana Hegyi -Eunice
Ionut Gînju – Steve
Dragoș Maftei – Vatmanul
Tudor Popescu – Stanley Jr.
Ateneul din Iași vă invită la Spectacolul de teatru „Un tramvai numit Dorință”, sâmbătă, 24 martie 2018, ora 19.00.
Nerecomandat copiilor sub 16 ani.
Durata spectacolului – 2h.
Bilete pe www.ateneuiasi.ro
25 martie 2018, de la ora 10.00 – Spectacol pentru copii „Punguța cu doi bani” Marionnette Show
În curțile unor bătrâni e zarvă mare deoarece păsările acestora parcă nu mai vor să asculte de stăpâni. Cocoșul este alungat de acasă de moșneag pentru că nu poate face ouă, și astfel începe aventura isteței păsări prin lume. Cu cine se va întâlni în drumul său și dacă va reuși să găsească drumul înapoi spre casă vă invităm să aflați chiar de la noi!
Însă se mai întâmplă ceva neașteptat…un personaj din lumea Disney, și anume Minnie Mouse, se va rătăci în povestea noastră. Ce caută simpatica Minnie în „Punguța cu doi bani” și cum de-a ajuns ea acolo? Puteți afla doar venind duminică, 25 Martie, la ora 10:00, la Ateneul din Iași!
Povețele pe care copiii le vor învăța de la personaje sunt legate de faptul că egoismul nu duce niciodată la ceva bun, că trebuie să fim darnici și să oferim ajutor celor ce au nevoie, că nu trebuie să ascultăm mereu de gura lumii, că nu trebuie să ne însușim lucruri care nu ne aparțin, că trebuie să luptăm pentru bunurile noastre, că invidia pe cei din jur nu ne face mai buni, ci din contră și că nu trebuie să ne răzbunăm pe altcineva pentru că nu reușim noi să ne ducem planurile la bun sfârșit.
Trupa Marionnette Show vă invită la spectacolul „Punguța cu doi bani”, duminică 25 martie 2018, ora 10 pe scena Ateneului din Iași.
Bilete pe www.ateneuiasi.ro