15 ianuarie 2018
Ora 18.00 – „OCTAV” – (regia Serge Ioan Celebidachi) – AG
Ora 20.00 – „Downsizing” – Mini-oamenii (regia Alexander Payne) – AG
17 ianuarie 2018
Ora 18.00 – „Reședințe ale Regalității Române” – (subiect și scenariu acad. Răzvan Theodorescu) – AG – INTRAREA LIBERĂ
Ora 20.00 – „Downsizing” – Mini-oamenii (regia Alexander Payne) – AG
21 ianuarie 2018
Ora 10.00 – “Marea bulgăreală” – Snowtime! – 3D – (regia Jean-Francois Pouliot, Francois Brisson) – AG
„OCTAV”
Regia: Ioan Serge Celebidachi
Cu: Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Eric Aradits,Alessia Tofan
Durata: 102 minute
„Octav”, filmul considerat un „miracol” în peisajul cinematografic românesc, revine pe marele ecran la Cinema Ateneu. Lungmetrajul descrie o poveste care celebrează viaţa şi aduce omagii purităţii copilăriei, prieteniei, dragostei şi nostalgiei dulce-amăruie. Octav, rol interpretat de actorul Marcel Iureș, își redescoperă bucuria de a trăi cu ajutorul Anei care îl poartă într-o călătorie prin timp. „Nu am mai întâlnit niciodată aşa ceva, în ultimii 25 de ani, în România. Este cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum”, spune Marcel Iureș despre personajul său.
Protagonistul contruiește cu măiestrie povestea unui om în care ne regăsim cu toții. „Este o poveste profund umană, acesta fiind şi motivul principal pentru care am fost atras să joc în acest film. Avem nevoie de astfel de poveşti”, adaugă actorul. Personajul său capăt numeroase nuanțe pe parcul călătoriei în timp, iar momentele importante ale vieții lui Octav sunt retrăite prin prisma conştiinţei unui om în vârstă de 80 de ani.
Filmul îi reunește pe doi dintre giganții cinematografiei române, Marcel Iureș și Victor Rebengiuc. Despre colaborarea cu Victor Rebengiuc, Marcel Iureş afirma că „Victor este unul dintre stâlpii groşi, pe care se sprijină teatrul românesc. Dacă tragem acest stâlp doi centimetri la dreapta sau la stânga, teatrul românesc se dezechilibrează. Victor Rebengiuc poate fi orice. E greu de descris Victor”.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=pJ5EoVp0okw
„Downsizing” – Mini-oamenii
Regia: Alexander Payne
Cu: Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau și Kristen Wiig.
Durata: 135 minute
Vedeta comediei științifico-fantastice, „Downsizing”, este actorul Matt Damon, cunoscut pentru rolul său din Dexter. De data aceasta personajul pe care îl interpretează este lipsit de latura sinistră și binedispune publicul cu naivitatea sa și aventurile trăite printre mini-oameni. Mini-oameni de 13 cm înălțime, soluție găsită de oamenii de știință norvegieni pentru problema supra-populării planetei. Omenirea are la dispoziție 200 de ani pentru a face tranziția completă la o lume în miniatură, iar Paul Safranek (Matt Damon) și soția lui, Audrey (Kristen Wiig) , se hotărăsc să lase în urmă existența stresantă din Omaha pentru a se micșora și a se muta într-o comunitate populată numai de mini-oameni. „E un om bun, un om bun care este extraordinar de naiv şi începe să vadă lumea cu alţi ochi pe parcursul acestui film şi a acestei călătorii incredibile pe care o face. Ajunge să aibă 12 centimetri, dar cu o perspectivă mult mai bună asupra celorlalţi oameni”, explică actorul Matt Damon.
Filmul a fost distins cu premiul National Board of Review, USA 2017 și a primit 7 nominalizări, dintre care una pentru Globul de Aur, 2018.
Neil Patrick Harris joacă și el în Downsizing, actorul fiind cunoscut pentru rolul din serialul „How I met your mother”.
„Reședințe ale Regalității Române” – INTRAREA LIBERĂ
Subiect și scenariu: acad. Răzvan Theodorescu
Durată: 19 minute
Filmul documentar „Reședințe ale Regalității Române” ilustrează arhitectura reședințelor celor patru regi pe care i-a avut România.
Timp de 81 de ani, de-a lungul a cinci domnii ale celor patru regi din dinastia de Hohenzollern – Sigmaringen – Carol I (1866 – 1914), Ferdinand (1914 -1927), Mihai (1927- 1930), Carol al II-lea (1930-1940) si din nou Mihai (1940 – 1947) reşedinţele suveranilor României au reflectat cu fidelitate gustul şi cultura locatarilor, dar şi posibilităţile economice ale timpului.
Marea bulgăreală! – SNOWTIME!
Regia: Jean-François Pouliot
Cu: Angela Galuppo, Mariloup Wolfe, Lucinda Davis
Durata: 80 minute
„Marea bulgăreală” este o comedie captivantă, un film care vorbește despre bucuriile copilăriei iarna, despre prietenie și devotament, fiind, pentru copii, motiv de voie bună și zâmbete până la urechi.
Pentru a se distra, copiii dintr-un mic orășel pun la cale o bătaie memorabilă cu bulgări de zăpadă. Luke și Sophie, ambii în vârstă de 11 ani, devin liderii echipelor opuse. Oricare echipă care va ajunge să ocupe fortăreața de zăpadă va câștiga. Dar ceea ce începe ca pură distracție și cu un aer entuziast, duce la un conflict între copii. Bucuria este restabilită când toţi copiii decid să atace fortăreața, și nu unul pe celălalt. Această bulgăreală îi va antrena pe toți într-o competiție și o solidaritate care va rămâne ca cea mai frumoasă amintire din copilăria lor. „Marea bulgăreală” este o animație 3D pentru întreaga familie.
Filmul este dublat în limba română!
Biletele vor fi puse în vânzare la prețul unic de 12 lei, respectiv 15 lei pentru filmul 3D, și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului. INTRAREA este LIBERĂ la filmul documentar „Reședințe ale Regalității Române”.