New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Primăria Municipiul Iași, prin Departamentul Centenar, vă invită să participaţi vineri, 3 noiembrie la conferința internațională „Provocări de securitate în Sud-Estul Europei”, eveniment organizat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Afacerilor Externe.
Printre invitații conferinței se numără Bogdan AURESCU — consilier prezidențial, fost ministru de Externe, Abigail RUPP — adjuncta Șefului Misiunii, Ambasada SUA în România, Deborah SANDERS — King’s College, Londra, Marea Britanie, Tomasz DABOROWSK — Senior Fellow, Central European Department, Centre for Eastern Studies, Polonia, Laura G. BRENT — Cyber Defence Officer, Emerging Security Challenges Division, NATO, Gabriel DINU — șef departament, Centrul Național Cyberint, Serviciul Român de Informații, Tal PAVEL — research fellow, International Institute for Counter-Terrorism, Israel.
Conferința se înscrie în seria evenimentelor dedicate Centenarului – „Iași, capitală a României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri”, organizatorii dorind să evidențieze rolul academic al universităților ieșene la nivel național în cadrul dezbaterilor privind apărarea și securitatea națională, precum și preocupările constante și contribuția României, ca stat membru al Uniunii Europene și al alianței NATO, la asigurarea stabilității spațiului Sud-Est european.
Secțiunile conferinței organizate la Iași se vor concentra atât asupra vulnerabilităților, cât și asupra oportunităților oferite de spațiul Sud – Est european pentru dezvoltarea unor domenii de interes, precum securitatea cibernetică, preocupare actuală atât în mediul academic, la nivelul instituțiilor de profil, dar și în mediul antreprenorial, pentru companiile cu profil IT & technology, servicii bancare, asigurări.
Conferința internațională „Provocări de securitate în Sud-Estul Europei” își propune să accentueze importanța specifică a uneia dintre cele mai vulnerabile zone ale Europei. Evenimentul va avea loc în Aula Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, de la ora 09.40, și va reuni oficiali români și străini, precum și reprezentanți ai mediului academic și non-guvernamental din țară și din străinătate. Lucrările conferinței vor beneficia de traducere simultană, în limbile engleză și română.
Ceremonia de deschidere a conferinței va fi precedată de vernisajul expoziției de fotografii și documente de arhivă cu titlul „100 ani de parteneriat militar între România și Statele Unite ale Americii și contribuția Crucii Roșii în Primul Război Mondial”, care va avea loc în Sala Pașilor Pierduți, între 9.00 și 09.30. Publicul prezent la vernisaj va avea ocazia să viziteze Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, locul unde, acum 100 de ani, Corpul Ponderator, azi Senatul României, și-a ținut ședințele în vreme de război, și unde au fost adoptate deciziile politice majore pentru înfăptuirea Marii Uniri din 1918.
Cadrul de dezbatere academică ce stă la baza acestei conferințe a fost generat de complexitatea provocărilor din ultimii ani la adresa securității și stabilității regiunii Sud – Est europene. Anexarea ilegală a Crimeii și războiul din estul Ucrainei, din anul 2014, au generat cea mai gravă criză la adresa securității continentului european după încetarea Războiului Rece. NATO a trebuit să dovedească, prin decizii politico-militare ferme, că are capacitatea să apere statele membre ale flancului estic și să dea un semnal că principiul solidarității, consacrat prin prevederile articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, este la fel de puternic ca la fondarea Alianței. România devine, astfel, și mai importantă în procesul de adoptare a măsurilor de asigurare a securității spațiului sud-est european, zona Mării Negre fiind vitală pentru NATO și UE în aceste noi condiții politico-militare. Militarizarea zonei Mării Negre de către Federația Rusă, apariția unui nou spațiu de conflict în Donbas, alături de zonele de conflict înghețat din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud și Nagorno – Karabah, cresc vulnerabilitatea întregului spațiu sud-est european. Pe lângă amenințările clasice, de tip militar, s-au perfecționat și noi instrumente ale războiului hibrid, cum sunt războiul informațional și provocările din spațiul cyber, care fac și mai complicată ecuația de securitate din zona unde este situată România.
Programul oficial al evenimentului îl puteţi consulta aici.