„Les Films de Cannes”, festivalul cu opt ani de tradiţie în prezentarea celor mai importante filme arthouse ale anului, vine la Ateneul din Iași, în perioada 20-22 octombrie 2017.
Actorul Nahuel Pérez Biscayart este invitatul special al celei de-a doua ediţii a festivalului Les Films de Cannes à Iaşi şi va participa la proiecţia filmului „120 battements par minute”, în regia lui Robin Campillo, câștigătorul Marelui Premiu la Cannes 2017. Filmul va fi difuzat vineri, 20 octombrie, începând cu ora 19.00, în deschiderea celei de-a doua ediții.
La finalul proiecției actorul va participa la un Q&A moderat de criticul de film Irina Margareta Nistor. Cu această ocazie, va fi inaugurat Cinematograful Ateneului din Iaşi, în prezenţa invitatului special şi a regizorului Cristian Mungiu.
DESPRE FILMELE DIN FESTIVAL
Cunoscut și ca BPM, „120 battements par minute” este o dramă inspirată din lupta grupului activist Act-Up Paris împotriva indiferenței generale în fața victimelor provocate de virusul SIDA în Franța anilor 90, și propunerea Franței la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Filmul a fost vândut în aproape 40 de țări şi va putea fi văzut la Les Films de Cannes à Iaşi, în deschiderea Festivalului.
Filmul lui Ruben Östlund, „The Square”, o capodoperă care anul acesta a obţinut Palme d’Or-ul, va fi prezentat Les Films de Cannes à Iaşi, pe 21 octombrie, începând cu ora 20.30. Claes Bang îl interpretează pe Christian, curatorul respectat al unui muzeu de artă contemporană căruia îi scapă lucrurile de sub control după buzz-ul făcut de echipa de PR angajată chiar de el pentru promovarea unui spectacol. În sanctuarul The Square are loc o cascadă de întâmplări neprevăzute care transformă filmul într-o comedie cu pulsul ridicat, „un spectacol neobișnuit și scandalos, cu momente de frenezie pură”, după cum îl caracterizează The Guardian. În România, filmul „The Square” este distribuit de Independența Film și va rula în cinematografele din țară începând cu 20 octombrie.
Din programul Les Films de Cannes à Iaşi fac parte filmele „A Gentle Creature” de Sergei Loznitsa (22 octombrie, ora 17.30) și „Jupiter’s Moon” al regizorului maghiar Kornél Mundruczó(21 octombrie, ora 15.30), ambele prezentate în competiția oficială a festivalului de la Cannes. În drama „A Gentle Creature” de Sergei Loznitsa (Maidan, In the Fog), personajul principal interpretat de Vasilina Makovtseva este o femeie care pornește într-o căutare oarbă după răspunsuri și dreptate, după ce îi este returnat un pachet trimis către soțul ei aflat în închisoare într-o regiune îndepărtată a Rusiei. Filmul regizat de Kornél Mundruczó (White God, 2014) spune povestea emigrantului Aryan, împușcat în momentul în care încercă să treacă granița, și care acum poate să leviteze în voie, și „atinge granițele genurilor science fiction și fantasy ”, după cum scrie The Guardian.
Un alt film din program este „You Were Never Really Here” de Lynne Ramsay(22 octombrie, ora 20.30), recompensat la Cannes atât cu Premiul pentru scenariu, cât și cu cel pentru interpretare masculină, primit de Joaquin Phoenix. Într-un rol care amintește de Travis Bickle interpretat de Robert De Niro în povestea lui Martin Scorsese, Phoenix este un fost agent FBI, taciturn și brutal, care încearcă să o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov) fiica adolescentă a unui politician, aparent răpită, folosindu-se de arma lui preferată, un ciocan.
Despre „Good Time”, cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Josh și Ben Safdie, INDIEwire scria că „Nu există, pur și simplu, alți regizori capabili să genereze comedie și suspans în același timp și la un asemenea nivel”. Filmul a fost în competiție la Cannes 2017 și va fi proiectat la Iași pe data de 21 octombrie la ora 18.00. În ultima zi, pe 22 octombrie, la ora 15.00, va fi prezentat publicului din Iași „Paterson”, de Jim Jarmusch, care a făcut parte din selecția oficială de la Cannes din 2016. Paterson trăiește în Paterson, New Jersey, acest oraș al poeților – de la William Carlos Williams la Allan Ginsberg – azi în decădere. Șofer de autobuz, el duce o viață simplă, în rutină, alături de Laura, care-și înmulțește proiectele și experiențele cu entuziasm, și de buldogul lor englez. Filmul observă în tăcere victoriile și înfrângerile vieții cotidiene, precum și poezia care zace în cele mai mici detalii.
***
Intrarea este liberă, în baza rezervării făcute pe site-ul Ateneului din Iași (aici: http://ateneuiasi.ro/).
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.
Pentru informații suplimentare, ne puteţi scrie pe filmedefestival@gmail.com