Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vă invită sâmbătă, 14 octombrie 2017, de la ora 10.45, la Librăria „Orest Tafrali” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, corp A, parter) la lansarea cărții Introducere în geografia umană, de Antoine Bailly, Hubert Béguin și Renato Scariati, recent apărută în noua colecție Geographia, coordonată de prof.univ.dr. Corneliu Iațu.
Invitați: Antoine Bailly, unul din autorii volumului și prof.univ.dr. Corneliu Iațu, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Lansarea are loc în cadrul Seminarului Geografic Internațional, „DIMITRIE CANTEMIR”, ediția a XXXVII-a, care se desfășoară la Iași în perioada 13-15 octombrie 2017. Prezenta ediție a seminarului are ca temă Developpement local durable, innovation sociale et résilience territoriale.
Volumul Introducere în geografia umană, apărut în traducerea lui Corneliu Iațu, cu un cuvânt înainte de acad. Alexandru Ungureanu și Corneliu Iațu, este o piatră de hotar pentru studenții la geografie sau domenii înrudite cu geografia, dar și pentru profesori. Autorii, nume cunoscute în geografia mondială, decortichează într-un stil accesibil cele mai importante curente, idei, legități, mecanisme pentru a contura o geografie umană suficient de relevantă în condițiile în care viteza schimbărilor este una foarte mare. Racordat la prezent, dar fără a neglija trecutul, prezentul volum constituie un instrument foarte util pentru creionarea unei geografii umane în care interdisciplinaritatea nu este neglijată, ceea ce conferă într-un final o aură aparte geografiei umane.
Antoine Bailly (n. 1944, Belfort, Franța), unul dintre autorii volumului, invitat special la lansarea de sâmbătă, este geograf, specialist în științe regionale, medicometrie și dezvoltare regională. Doctor Honoris Causa al Universităților din Québec, al Academiei de Științe a Ungariei, al Universității din Lisabona și al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; laureat al Premiului Internațional Vautrin Lud, „Nobel”-ul geografiei. Este membru al Academia Europea, instituție prestigioasă din care fac parte cei mai importanți geografi ai lumii. A condus numeroase instituții importante, de la institute de cercetare până la asociații, așa cum este „Association de Science Régionale de Langue Française”. În același timp, este un globetrotter atât în sensul fizic al termenului, cât și din punct de vedere al propagării științei, anual susținând câteva conferințe în diverse colțuri ale lumii. Este de asemenea unul dintre membrii de bază ai comitetului de organizare a Seminarului Geografic Internațional, „DIMITRIE CANTEMIR”.