Pentru săptămâna ce urmează, am pregătit la Ateneu evenimente culturale pentru toate vârstele și pentru toate gusturile: muzică, teatru, dans, expoziții de artă, spectacole pentru copii. Invităm publicul să înceapă luna aprilie alături de noi!
Vernisajul expoziției de fotografie „Comănești 2016”, Larissa Botezatu, luni, 03.04.2017, ora 18.00 în Foaierul Ateneului, intrarea liberă
Primăria Municipiului Iași, Ateneul din Iași, Centrul Municipal de Memorie Vizuală Iași și Asociația FotoIași vă invită în perioada 03 – 30 aprilie 2017 să vizitați în Foaierul Ateneului din Iași expoziția de fotografie „Comănești 2016”.
Este prima expoziție personală a Larissei Botezatu, alcătuită din 16 fotografii color format 80×60 cm, cu imagini realizate în data de 30 decembrie 2016 la Festivalul de Datini și Obiceiuri „Jocul Ursului” de la Comănești.
Expoziția este un omagiu adus tuturor celor care au îmbrăcat în acea zi „blana ursului”, păstrători ai tradițiilor populare ancestrale, cum numai în acest nord de țară se mai păstrează și transmite din generație în generație.
Vernisajul expoziției, va avea loc luni, 3 aprilie, de la ora 18.oo, în Foaierul Ateneului din Iași.
Spectacol de susținere „O zi de vară”, Cuibul artiștilor, miercuri, 5 aprilie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea liberă
Pe 5 aprilie Cuibul Artiștilor ajunge în Iași cu turneul caritabil “heART – cu inima la teatru” #cuinimalateatru pentru maternitatea din Câmpina
Cuibul Artiștilor, companie de teatru independent formată din tineri actori, studenți și absolvenți ai UNATC, a plecat în primul turneu național, în 10 orașe din țară.
Spectacolul „O zi de vară” este oferit și iubitorilor de teatru din Iași care vor putea susține nou născuții de la maternitatea din Câmpina prin simpla lor prezență în Cuib. Intrarea este liberă, iar cauza poate fi susținută pe bază de donație individuală.
Prin donațiile strânse, Cuibul Artiștilor își propune să echipeze maternitatea din Câmpina cu aparatură de specialitate. Prin activitatea lor, actorii își doresc să ofere publicului tânăr o experiență unică și irepetabilă într-o atmosferă prietenoasă și relaxantă.
#cuinimalateatru este îndemnul pe care Cuibul Artiștilor îl transmite iubitorilor de teatru din Iași pe care îi invită, miercuri, 5 aprilie, la spectacolul “O zi de vară”, la Ateneul din Iași, Sala Mare de Spectacole“Radu Beligan”, ora 19:00.
„De doi ani, Cuibul Artiștilor oferă o interacțiune naturală, spontană cu publicul și la final un moment de reflectare caldă, care se păstrează în timp și te face să revii. Prin fiecare spectacol ne dorim să transmitem celor din sală o experiență unică și irepetabilă, care să le trezească iubirea pentru teatru. Scopul turneului este să aducă emoția din Cuib în 10 orașe din România, emoție pe care să reușim să o transpunem în sprijin pentru copiii nou născuți de la maternitatea din Câmpina.”
Victor Țăpeanu, Actor & Fondator Cuibul Artiștilor
„Organizarea unui astfel de spectacol de teatru este o activitate diferită de ceea ce se întâmplă în asociația noastră, dar mă bucur enorm că avem ocazia să ne implicăm într-un astfel de eveniment. Sper că ieșenii își vor dori la fel de mult ca noi să ajute copiii nou născuți și să conștientizeze importanța implicării lor în astfel de cazuri.”
Livia Bibire, Președinte Asociația TERIS & VP Uniunea Studenților din România
Pentru rezervări accesați: www.rezervari.cuibulartistilor.ro
Despre Cuibul Artiștilor
Prima companie de teatru independent care își propune să educe publicul tânăr (18 – 31) în a merge mai des la teatru. Înființat în anul 2015, Cuibul Artiștilor și-a început activitatea cu proiectul 300 de zile de teatru gratuit, cu spectacole oferite în sistem occidental, fiind astfel cel mai mare proiect cultural la nivel național, cu 32.265 spectatori.
„Ne dorim să devenim un lovemark, acel brand de care te îndrăgostești, care îți atinge atât sufletul cât și mintea. Ne dorim să ducem cu noi tineri artiști, să-i ajutăm să crească și să răspândească arta și educația”.
Conferința spirituală „Reflexia creației asupra manifestărilor umane interioare” preot Adrian Singurov, joi, 6 aprilie, ora 17.00 în Sala Galeriile de Artă, relații la telefon 0729026970
Proiecție de film „La drum cu tata”, regia Anca Miruna Lăzărescu, joi, 6 aprilie, or 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
„Cu două proiecţii la ediţia a opta a festivalului Kinodiseea, „La drum cu tata” ridică miza anului 2017 în cinematografe. Cu o premieră pregătită pentru luna martie, debutul în lungmetraj al regizoarei Anca Miruna Lăzărescu (cunoscută pentru cel mai premiat scurtmetraj românesc, excelentul „Apele tac”) are toate şansele să captiveze şi să emoţioneze publicul cu aventuri din anul 1968, doar încă foarte relevante în prezent.
Cu o premisă extrem de ofertantă, filmul este nu doar unul dintre cele mai ambiţioase lungmetraje de debut văzute vreodată în cinema-ul românesc, ci şi una din rarele coproducţii în adevăratul sens al cuvântului. Mai mult, este unul din acele filme în care precizarea că povestea a fost inspirată din evenimente petrecute în realitate chiar înseamnă ceva, pentru că multe dintre aventurile din film i s-au întâmplat chiar tatălui regizoarei, pe atunci un licean de 18 ani, interpretat pe ecran de foarte promiţătorul şi expresivul Răzvan Enciu.” (Ștefan Dobroiu)
Arad, 1968: Frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, pare să se fi împăcat cu soarta în România ceaușistă, unde este medic și, cu inima îndoită, informator al securității. Emil, însă, luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situații din care numai prudența fratelui său mai mare îl poate salva. Într-o zi, sosește vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda. Ne aflăm însă în anul 1968, iar ei întâlnesc în calea lor spre destinatie tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga.
De vreme ce România refuză să se alieze cu Uniunea Sovietică, cei trei ajung într-o tabără temporară în RDG. Din cauza intervenției granița germano-cehoslovacă se închide, iar cei trei nu se mai pot întoarce înapoi în România.
Negăsind o altă soluție pentru apatriere, celor trei li se oferă o viză de tranzit și le este astfel îngăduit accesul în Republica Federală Germană. Complet nepregătita familie trece peste hotare: Întâlnire neașteptată cu dușmanii de clasă – poate această situație să se termine cu bine?
Regia: Anca Miruna Lăzărescu
Cu: Razvan Enciu, Ovidiu Schumacher, Alexandru Margineanu
Durata: 111 minute
Lungmetrajul „La drum cu tata”, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu va fi proiectat joi, 6 aprilie 2017, de la ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Recital extraordinar Ducu Bertzi „M-am îndrăgostit numai de ea”, vineri, 7 aprillie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 30 de lei
La doar 14 ani şi-a înfiinţat propria trupă de rock, ca mai apoi să facă hituri din piesele culese din folclorul maramureşan. Este vorba de cantautorul Ducu Bertzi, care în peste 33 de ani de activitate, a susţinut peste 4000 de spectacole și a scos trei albume, „Dor de ducă”, Sufletul meu” și Best of Ducu Bertzi”.
Ducu Bertzi este unul dintre artiștii folk pentru care prezentările sunt de prisos. Iubitorii acestui gen muzical îl cunosc, îl „cântă”, îl însoțesc în concerte. Cantautorul îmbină în muzica sa și clasicul folk și tradiția maramureșeană, versul lui Esenin sau versul popular, oferind publicului energie și romantism deopotrivă. „M-am îndrăgostit numai de ea”, „Floare de Colț”, „Suflet fără chei” sunt melodii ce au fost fredonate de generații întregi.
Ducu Bertzi îşi pune sufletul în cântec, în palme şi vine în faţa oamenilor simplu şi curat: cu o chitară şi cu vorbe spuse din suflet.
Născut la Sighetu Marmației în 1955, a studiat opt ani vioara în paralel cu școala generală, iar în clasa a noua a înființat alături de un grup de prieteni formația Mi bemol rock. Deși atras de chitara electrică, din lipsa unor stații de amplificare și a instrumentelor de calitate a fost nevoit să renunțe la aceasta în favoarea celei acustice. A debutat pe scenă în 1976 în cadrul manifestărilor realizate de Cenaclul Flacara, unde a activat până în 1985. Prima înregistrare audio a fost pentru piesa „Cand s-o-mpartit norocu'” la Radiodifuziunea Romana in 1979. Deși au existat momente în care muzica folk a intrat într-un con de umbră, piesele lansate de Ducu Bertzi au devenit aproape în totalitate șlagare.
„Eu nu am încercat niciodată să par altfel decât sunt. Cred că oamenii trebuie să te cunoască aşa cum eşti” Ducu Bertzi.
Recitalul Extraordinar „M-am îndrăgostit numai de ea”, susținut de către îndrăgitul artist Ducu Bertzi, va avea loc pe scena Sălii Mari de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași, vineri 7 aprilie 2017, ora 19.00.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 30 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol pentru copii „Amintiri din copilărie”, Funny Art, sâmbătă, 8 aprilie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei
Nică Apetrei din Humulești e un băiat foarte ascultător acum. Nu mai aleargă după pupeze și nici nu mai fură cireșe. Echipa Funny Art vă invită să vedeți cum s-a cumințit Nică și prin ce aventuri a trecut numai la spectacolul: „Amintiri din Copilărie” ce va avea loc pe scena Sălii Mari de Spectacole a Ateneului din Iași, duminică, 8 aprilie 2017, ora 11.00.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Recital „Prietenii pianului”, Ada Zaharia, sâmbătă, 8 aprilie, ora 12.30 în Foaierul Ateneului, intrarea liberă
Puține activități sunt la fel de captivante precum studiul pianului. Pianul este un instrument incredibil de complex și necesită ani de studiu, cu toate acestea este plăcut pentru toți, indiferent de nivel. Unul din aspectele care îl fac atat de agreabil este versatilitatea. Pentru pian există o mare varietate de muzică ce poate fi interpretată, acoperind multe stiluri și genuri (de la muzica clasica, la jazz, pop, și chiar rock).
Ada Zaharia, profesoară de pian, vă aștept la recitalul “PRIETENII PIANULUI’’ din data de 8 aprilie 2017 ora 12:30, care va avea loc în Foaierul Ateneului Iași.
Recital de absolvire va fi susținut de copii care au participat la cursul de pian ’’Ada Desiree’’. Intrarea va fi liberă.
Premiera spectacolului de teatru „Un tramvai numit Dorință”, regia Andrei Ciobanu, sâmbătă, 8 aprilie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 20 lei/ 15 lei cu reducere
„Spectacolul – eveniment <<Un tramvai numit Dorință>> este o dramă cu puternice accente comice sau o comedie a Destinului. Este un spectacol cu și despre oameni cu ochii larg deschişi, pentru care fericirea e doar un cuvânt ca toate celelalte, pentru că nu există fericire deplină, ci doar drumul către ea!
Piesa urmărește evoluția personajelor, pe care Destinul le aduce în aceeași arenă a vieții cu titlul unui destin comun: ratarea! Veți face cunoștință cu America anilor 40’, unde se va desfășura povestea febrilă a decesului mental și emoțional patetic al unei doamne din sudul Americii, determinată, fragilă și delicată (Blanche), născută într-o familie înstărită. Sărăcia aduce decăderea ei dramatică într-un apartament inchiriat, din New Orleans, mizer și înghesuit, unde locuiesc sora ei (Stella) și cumnatul ei cu apucături animalice (Stanley). Blanche se prinde în mrejele forțelor sălbatice și brutale din societatea modernă. În căutarea refugiului, ea constată că sora ei trăiește cu beție, violență, poftă și ignoranță și nu-i va aduce deloc liniștea mult căutată. Această femeie a luat, pentru a ajunge în casa surorii ei, un tramvai numit Dorinţă, care la finalul destinaţiei i-a materializat visul şi a dus-o într-un loc pe care l-a idealizat toată viaţa. Finalul este unul neașteptat și, cu siguranță, va stârni emoție in rândul publicului. Împreună cu multe momentele de comedie, am creat o poveste de care nu vă veți mai putea despărți!
Dorinţe, visuri, speranţe. Unde duc ele? Câte se împlinesc şi cu ce preţ? De câte ori nu ați căutat fericirea, iubirea? Dacă alegeți să urcați în tramvaiul nostru, veți descoperi noi valențe ale acestor dorințe după care alergăm toată viața.
Este o onoare pentru mine să pot monta la Ateneul din Iasi o capodoperă a dramaturgiei americane. Din acest motiv, dar și pentru că sunt la a treia mea colaborare în calitate de regizor pe scena mare a Ateneului , cred că am de îndeplinit o misiune foarte grea…” Andrei Ciobanu
Regia și versiunea scenică: Andrei Ciobanu
Scenografia: Cătălin Târziu
Light design: Lucian Țurcanu
Distribuție: Ramona Dorneanu- Blanche, Daniel Onoae- Stanley, Irina Frunză- Stella, Codrin Dănilă- Mitch, Ana Hegyi –Eunice, Ionut Gînju – Steve, Dragoș Maftei – Vatmanul, Luca Afrisinei – Stanley Jr.
Muzica:
Răzvan Boroda – pian
Nicu Luceanu- saxofon
Ateneul din Iași vă invită la Premiera Spectacolului de teatru „Un tramvai numit Dorință”, sâmbătă, 8 aprilie 2017, ora 19.00.
Nerecomandat copiilor sub 16 ani.
Durata spectacolului – 2h.
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 20 lei/ 15 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol pentru copii „Ursul păcălit de vulpe”, Puppets Art Time, duminică, 9 aprilie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei
„Află cum şi-a pierdut ursul coada şi cum, odată cu ea, scapă şi de naivitate: ”Cine se frige cu borș suflă și-n iaurt”. Un spectacol pentru copii susţinut de Teatrul de Buzunar Puppets Art Time, ce prezintă o formă de mânuire folosită mai rar în teatrele din România, cu păpuşi tip bunraku şi compuse.
Regie, scenariu şi dramatizare: Tudor Rotaru
Scenografie: Laurenţiu Vasilache, Tudor Rotaru
Costume păpuși: Tatiana Rotaru
Pictură păpuşi: Alina Ardeleanu
Actori: Ecaterina Rotaru ,Tudor Rotaru, Laurenţiu Vasilache
Recomandat copiilor +3 ani. Durata: 40 min
Puppets Art Time vă invită la spectacolul pentru copii „Ursul păcălit de vulpe”, duminică, 9 aprilie 2017, ora 11:00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de dans și teatru „Parfum, culoare, sunet”, duminică, 9 aprilie, ora 18.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
Acest parfum de poveste, ne poartă pe aripile copilăriei aducându-ne aminte de inocența sufletului, de snoavele ascunse arareori în spatele unei minciuni.
Culoarea timpului trecut,
Ne poartă tainic prin tumult,
În lumea noastra ce e grii,
Cu cântece și bucurii.
Din sunet sacru de lăută,
Am strâns copiii într-o undă,
Le-am dat culoare și chimval,
Le-am dat parfum dintr-un ocean,
În sunet noi i-am imbrăcat
Și un spectacol am creat.
Vă așteptăm cu mari, cu mici,
În lumea noastră de pitici,
Ca să ne fiți mijlocitori,
Între povești și visători.
Acest spectacol este o călătorie spre parfumul, culoarea și sunetul imaginației. Poveștile ce vin din timpuri străvechi, cu diverse tipologii umane, și multiple forme, străbat zidurile nevăzute, care ne despart, trec și merg mai departe.Ne închipuim o lume în care stăpânim spațiul și timpul, în care punem în mișcare persoanje uneori imposibile.
Scena are un înțeles adânc și tainic, ea ne arată că e mai bine să căutăm acolo unde este lumină pentru că întotdeauna vom găsi ceva. De astă data povestea înseamnă mai mult decât o călătorie sau o trecere în altă lume; ea a devenit un limbaj universal plin de parfumul diversității culturale, de culorile vieții și de sunetul trăirilor noastre.Toate, împreună au un singur scop, să recunoaștem adevărul din noi.
Un spectacol susținut de Ansamblul Coconițe și Clubul de dans Multicultural al Ateneului din Iași, coregraf Lavinia Răileanu.
Distribuție:
Arlekino – Marian Simion
Pinocchio – Rotaru Niki
Prezintă – Anca Andrei
Invitați:
Ansamblul folcloric ‘’ Hora Moldovei’’, coregraf Emilian Păduraru
Trupa Magic Dance Art, coregraf Lavinia Răileanu
Happy Life Center – prezentare de modă cu Anca Ciliac
Durata spectacolului – 1h 30 min.
Ateneul din Iași va invită la spectacolul ‘’ Parfum, culoare, sunet’, duminică, 9 aprilie 2017, ora 18:00 in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” .
Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.