Continuă înscrierile la cursul de „JURNALISM, MOBILE JOURNALISM SI OPERATOR TV” susținut de către realizatoarele tv Carmen Scutariu (jurnalist) și Maria Florea (jurnalist senior), în perioada 4 martie – 29 aprilie, în fiecare vineri, de la ora 16.00 la ora 18.00 în Sala Mică. Cei interesați pot suna la secretariatul Ateneului, la numarul de telefon 0332.261.846. Autorii cursului își propun inițierea participanților în profesiunea de jurnalist audiovizual. Cursul este gândit ca o incursiune în lumea de „dincolo de sticlă” , astfel încât cursanții să devină consumatori avizaţi de produse media şi să aleagă responsabil „modele” promovate acum în presă. Cea mai mare parte a cursului va fi axată pe practică, participanții având posibilitatea să învețe să folosească o cameră video profesională, regulile tehnice de filmare și să utilizeze telefoanele mobile și gadgeturile în mobile journalism și social media. În plus, vor învăţa în ce constă și cum se manifestă violența simbolică în audiovizual și se vor familiariza cu regulile impuse televiziunile de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).
Abordarea originală, desfăşurarea orelor în spaţii neconveţionale și practica supravegheată pe teren reprezintă atuurile atelierelor. Organizatorii vor pune la dispoziţia cursanţilor camere video şi sisteme de editare online pe care vor lucra şi vor învăţa să le utilizeze, acesta fiind primul pas spre ceea ce presupune să fii videojurnalist. Mai mult, se vor face cursuri de iniţiere în mobile-journalism, un nou concept occidental de a face presă, care prinde teren şi în ţara noastră.
Indiferent de motivaţia interioară a fiecăruia, programa cursului oferă generoase posibilităţi participanților de a-şi descoperi poate noi pasiuni sau chiar noi posibilităţi de a-şi construi o carieră.
Materialele didactice, programul de editare, laptopul, microfonul, trepiedul şi camera de filmare sunt asigurate de organizatorii clubului de mass-media.
Taxa: 120 de lei/lună/participant.
Numărul de participanți: 16 – 20 de persoane, indiferent de vârstă, gen sau pregătire profesională.
Înscrierile se fac la secretariatul Ateneului, de luni până vineri, între orele 10 – 16.30.
Scenete de teatru „De mărțișor… în lumea amintirilor” miercuri, 1 martie, ora 10.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, intrarea liberă
Filiala Ateneu a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” în parteneriat cu Ateneul din Iași și Școala Gimnazială „B. P. Hasdeu” organizează miercuri, 1 martie 2017, de la ora 10.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, un eveniment special dedicat scriitorului Ion Creangă, de la a cărui naștere se împlinesc, anul acesta, 180 de ani, marcând, totodată, sărbătoarea Mărțișorului.
Sub genericul „De Mărțișor… în lumea amintirilor lui Creangă”, elevi de la clasele I, a III-a și a IV-a de la Școala Gimnazială „B. P. Hasdeu” au pregătit o expoziție de desene-mărțișoare și vor susține un minispectacol de scenete inspirate din opera Amintiri din copilărie.
Tot cu această ocazie a fost amenajată și o expoziție tematică de carte, pe marginea căreia vor avea loc discuții interactive, atât despre viața și opera lui Ion Creangă, cât și despre semnificația Mărțișorului
Vernisajul expoziției de fotografie „Povești venețiene” semnată Paul Pădurariu, miercuri, 1 martie, ora 18.00 în Foaierul Ateneului, intrarea liberă
„Poveștile venețiene au fost scrise cu lumină în decursul a trei ani de carnaval venețian, fiecare revenire a mea în Veneția fiind o nouă experiență cu noi descoperiri și redescoperiri.
“Buongiorno Maschera”, și tresar mă umplu de energie și simt că trăiesc într-o lume magică.
Sunt îndrăgostit de Veneția în Carnaval când întreaga insulă se transformă într-un imens studio foto cu un fundal plin de istorie și având ca modele minunatele “Maschere”. Impresionantele costume împreună cu mișcările grațioase ale modelelor transformă orașul într-un tărâm de basm. Cele mai bune modele din lume precum și cei mai buni fotografi își dau întâlnire în februarie la Carnavalul Venețian. Europa, Australia, America, Asia se intersectează în perioada carnavalului în superba insulă Veneția.
Se lucrează luni întregi pentru fiecare costum în parte. Acestea sunt lucrate manual cu atenție deosebită la detalii. Optsprezece zile de carnaval și unele modele pregătesc pentru fiecare zi o altă costumație.
Măștile sau “maschere” cum le spun venețienii, nu necesită a fi plătite pentru timpul și efortul lor, ele doresc să întâlnească fotografi creativi ce să le fotografieze în ipostaze cât mai spectaculoase și bineînțeles să le trimită fotografiile.
Înarmat cu zâmbete și cărți de vizită am reușit o mulțime de conexiuni printre “maschere” și fotografi din întreaga lume.
Vă invit să vedeți Carnavalul venețian prin ochii mei!” Paul Pădurariu
Visul lui Paul este să poată îndeplini dorința tuturor celor care i-au spus „Aș vrea ca momentul acesta să dureze pentru totdeauna”.
Și asta face.
Cu dragoste de oameni și pasiune pentru viață.
Vino să-l cunoști pe Paul. Miercuri, 1 martie 2017, ora 18.00 la vernisajul expoziției de fotografie „Poveștile venețiene” ce va avea loc în Foaierul Ateneului din Iași.
Proiecție de film „Chirița în Iași”, regia Mircea Drăgan, joi, 2 martie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 10 lei
„Chirița în Iași”, film românesc de comedie, apărut în 1987, în regia lui Mircea Drăgan, este adaptarea cinematografică a comediei scrise de Vasile Alecsandri. Filmul prezintă aventurile coanei Chirița – întruchipată magistral de către Draga Olteanu Matei, care, însoțită de cei trei copii ai săi – Aristița, Calipsița și Gulița, se îndreaptă spre Iași pentru a găsi gineri pe măsura „odoarelor” ei.
Înfoiata Chirița urzește mari planuri matrimoniale, fiindcă „Of, of ce supărare / De-a avea o fată mare!”.
Încurcături, urmăriri, travestiuri, leșinuri, păcăleli, învârteli, romanțe, serenade, un tumult de trivialitate dat drept umor si ironie.
Încă o pagină de referință în istoria cinematografiei noastre, „Chirița în Iași”, este un regal de costume, decoruri, joc actoricesc, iar peste toate…dulcele grai moldovenesc.
În rolurile principale: Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Rogin Constantin, Cezara Dafinescu, Mihai Fotino.
Ateneul din Iași vă invită joi, 2 martie, de la ora 19.00 la proiecția unei comedii spumoase, ca o cupă de șampanie, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Vernisajul Salonului de Arte Vizuale al elevilor din Iași, ediția a VII-a, vineri, 3 martie, ora 17.00 în sala Galeriile de Artă, intrarea liberă
Proiecție de film documentar „Nicolae Simatoc – variațiuni pe unnume”, regia Violeta Gorgoș, vineri, 3 martie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, intrarea liberă
Ateneul din Iași vă invită la proiecția filmului documentar ”Variaţiuni pe un nume – Nicolae Simatoc”, ce va avea loc vineri 3 martie 2017, ora 19.00, în Sala Mare „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.
Un documentar de Violeta Gorgos, în premieră, în România.
O legendă a fotbalului mondial şi drumul său prin regimurile politice europene din anii 1940-1950. Smatoc – Simatoc – Szegedy – Sims sunt numele sub care a evoluat în diferite ţări primul fotbalist de origine română ajuns la magnifica echipă spaniolă F.C. Barcelona. O poveste palpitantă începută la Grimăncăuţi, în Basarabia, şi încheiată în Australia. Filmul nu este doar unul despre gloria sportivă, ci mai curând unul despre lupta fiecărui om înzestrat cu talent pentru depăşirea obstacolelor vieţii şi atingerea succesului.
O producţie OWH Studio Chişinău. Producător Virgiliu Mărgineanu.
Intrarea liberă.
Spectacol „Vivien Leigh – ultima conferință de presă”, cu Lamia Beligan, în regia Lianei Ceterchi, sâmbătă, 4 martie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 20 lei/ 15 lei cu reducere pentru elevi, studenți, șomeri și pensionari
Spectacolul Teatrului Excelsior „Vivien Leigh – ultima conferință de presă”, un one-woman show cu Lamia Beligan, în regia Lianei Ceterchi aduce în fața publicului viața tulburată a uneia dintre cele mai mari actrițe ale lumii. Sâmbătă, 4 martie 2017, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole a Ateneului din Iași.
Povestea ei de dragoste cu Laurence Olivier, dramele, singurătatea, psihicul ei oscilant, toate sunt premise excelente pentru un one-woman show, cu atât mai mult cu cât biografiile sunt primite cu mare plăcere și savurate de către spectatori. Dorința de a afla secretele persoanelor din spatiul public, de a urmări ceea ce se petrece dincolo de gaura cheii, de a le cunoaște sentimentele cele mai intime, fac din acest gen de spectacole unele dintre cele mai căutate.
„În anul 2010, căutam cu disperare o piesă de teatru care să mă seducă, să mă motiveze, cu care să rezonez, care să mă provoace să-mi depăşesc limitele şi să arăt acele faţete mai puţin cunoscute ale personalităţii mele histrionice. Căutam o piesă aşa cum caută câinele iarba de leac. Şi, cum nimic nu e întâmplător, coincidenţa fericită a făcut ca tatăl meu, neobosit căutător de piese de teatru noi şi interesante, să descopere acest text şi să se gândească imediat la mine. A făcut rost de el, mi l-a dat şi mi-a spus: «Trebuie neapărat să joci acest rol! E un rol pentru tine.»” (Lamia Beligan)
Întregul spectacol este conceput astfel încât în primul rând să ilustreze istoria unei vieți scurte, cu punctele ei culminante, transpuse prin sensibilitatea și personalitatea unei actrițe dintr-un alt mileniu.
Rolul este pe cât de ofertant, pe atât de riscant, pentru că, de vreme ce până azi la Hollywood nu s-a găsit o actriță care să-i egaleze frumusețea sau o Blanche la fel de bună ca ea, este cu atât mai dificil s-o interpretezi pe ea însăși. Condusă regizoral de Liana Ceterchi, Lamia Beligan, alege o variantă posibilă, așezând viața lui Vivien Leigh într-o zonă narativă, în care, deși o întruchipează pe Vivien, păstrează totuși o distanță sănătoasă, care îi permite să o interpreteze și să îi povestească viața în egală măsură.
„Intercalând câteva momente filmate cu însăși Vivien Leigh, în celebrul rol din „Pe aripile vântului” sau proiecții cu extrase din ziarele vremii, acel iulie 1967, când toată presa îi anunța moartea la 53 de ani, regia adaugă puțin farmec cu iz de „unde sunt zăpezile de altădată”, care atinge sensibilitatea spectatorului de secol 21, suprasaturat de informație și de gadgeturi și dornic, mai mult sau mai puțin conștient, de alb-negrul cu iz romantic al altor timpuri. Extrem de simplu pusă în scenă, povestea lui Marcy Lafferty urmează cronologic punctele importante ale vieții lui Vivien, după ce se deschide cu scena acelei conferințe de presă – ultima – la care actrița se trezește singură. Conferința este în fapt un pretext pentru reamintire și retrăire, înainte de moarte, a unui destin fascinant. Iar Lamia Beligan exact asta face, o însoțește pe drumul înapoi, ilustrându-i viața, fără să intre mai mult decât îi permite textul în intimitatea lumii ei. Ca o călătorie în timp în care se vede pe sine la diverse vârste, fără să relaționeze cu adevărat cu sine, chiar dacă intenția textului este asta. Reconstituind scene cu mai multe personaje, interpretându-le ea pe toate, precum cele în care se pune la cale destinul lui Scarlett O’Hara, actrița reface un fel de hartă a existenței lui Vivien, cea care, în ultimii ani, s-a luptat mai mult decât oricând cu propria ei fire. Judecând după scena finală, moartea sună ca o alegere.” – Monica Andronescu
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 20 lei/ 15 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Concert jazz „Primăvara asta se poartă… Piazzola”, miercuri, 8 martie, ora 19.00 în Sla Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 20 de lei
De Ziua Femeii, de la ora 19.00 vă așteptăm în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” pentru o seară de muzică specială și romantică oferită de formația Tierra sin Pan.
Tierra sin Pan este alcătuită din profesori de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, precum și din membri ai Orchestrei Operei Naționale Române din Iași.
Fondată în urmă cu mai bine de 8 ani, Tierra sin Pan a avut numeroase colaborări cu dieriți muzicieni valoroși, fapt ce avea să îi aducă de fiecare dată succesul dorit. Concertele, recitalurile, aparițiile în emisiuni de radio și televiziune au plasat ansamblul în rândul formațiilor de muzică de cameră de certă valoare. Argumentul solid al formației Tierra sin Paan este repertoriul deosebit de variat, ceea ce definește capacitatea muzicienilor de a se adapta cu ușurință la noi forme de expresie a limbajelor muzicale specifice tangoului, valsului, muzicii de film, prelucrărilor din uzica jazz. În acest concert, muzicienii aduc un tribut compozitorului argentinian Astor Piazzola, oferind publicului exclusiv lucrări din creația marelui artist.
Revoluționând tangoul, Piazzola este creatorul unui limbaj cu totul unic. Ritmul, armona și melodia se contopesc într-o incredibilă frământare a sentimentelor, generând o muzică profund spirituală, o esență a ființei umane.
Componență: Raluca Dobre – vioară, Luminița Ciobanu – violă, Edit Arva – pian, Vlad Titieni – contrabas, Igor Corjan – acodeon, Mihaela Gârlea – voce
Miercuri, 8 martie, de la ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași vom asculta muzică de calitate în acordurile talentaților membri ai formației Tierra sin Pan.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 20 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.