Prezența Editurii Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în perioada 16-20 noiembrie, la cea de-a XXIII-a ediție a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus – Carte de învățătură (București, Romexpo) răsplătită cu o atenție sporită din partea unui numeros public.
În creștere de audiență de la an la an, reflectată și în cifrele de vânzări – mai mari cu o treime față de ediția Gaudeamus de anul trecut – Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza” a expus la stand aproximativ 350 de titluri, dintre care peste 80 de noutăți ale anului editorial 2016.
Cele mai solicitate titluri, în topul vânzărilor, au fost și cele mai ”proaspete”, care au fost lansate la târg. Pe primul loc în topul preferințelor publicului s-a plasat volumul Sexualitate şi discurs politico-religios în societatea românească premodernă, ediție îngrijită de Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, urmat de Negustorii ”greci” și arhivele lor comerciale, Dumitru Limona, ediție îngrijită de Loredana Dascăl. Poziția a treia în acest top a fost ocupată, la egalitate, de trei volume publicate în acest an: volumul de memorii Așa a fost? Așa îmi aduc aminte. 1945-2015, de Septimiu Chelcea, albumul trilingv Dor de Iași. Imagini din Iașul vechi/ Images du vieux Iaşi/ Images of Old Iaşi, ediție îngrijită de Jil Silberstein, și Un secol al memoriei. Literatură și conștiință comunitară în epoca romantică, un volumul proaspăt ieșit de sub tipar al criticului ieșean Doris Mironescu. Și locul al partrulea a fost ”disputat” între volumele America religioasă, Europa seculară? O temă și variațiuni, de Peter Berger, Grace Davie și Effie Fokas, Epistolă și panegiric greco-român adresate lui Constantin Brâncoveanu (Ms. BAR 766), ediție îngrijită de Silvia Chiosea, Hotarul de nord al Moldovei (de la formare, în secolul al XIV-lea, până la statornicirea lui pe Ceremuș, Colacin și Nistru), de Alexandru Pînzar și Întemeierea Moldovei. Probleme controversate, ediția a II-a, de Ștefan S. Gorovei.
De o bună receptare s-au bucurat și alte volume apărute în ultima vreme în colecțiile Historica și Documenta: De la gustul pentru trecut la cercetarea istoriei. Vestigii, călătorii și colecționari în România celei de-a doua jumătăți a secolului XIX, de Alexandru Istrate, Din lumea cronicarului Ion Neculce. Studiu prosopografic, de Mihai-Bogdan Atanasiu, Diplomați, societate și mondenități. Sfârșit de „Belle Epoque” în lumea românească, de Claudiu-Lucian Topor, Alexandru Istrate și Daniel Cain, Elitele din principatele române în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Sociabilitate și divertisment, de Dan Dumitru Iacob, și Gheorghe Rosetti-Solescu. Corespondență diplomatică personală și oficială (1895-1911). Petersburg, volum editat de Rudolf Dinu și Adrian-Bogdan Ceobanu.
În acest cadru, publicul numeros și interesat a asistat la alocuțiunile rostite de invitații editurii la lansările de carte din timpul târgului. Programul lor poate fi văzut aici. Dintre personalitățile care au vorbit la prezentările volumelor enumerăm istoricii Constanța Vintilă-Ghițulescu, Mihai Răzvan Ungureanu și Sorin Antohi, sociologul Nicu Gavriluță, teologii Sorin Mihalache și Nicolae Dima, criticii literari Paul Cernat, Doris Mironescu și Radu Vancu sau editorul Jil Silberstein.
De asemenea, în standul Consorțiului Universitaria, acolo unde au fost expuse cărțile Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ale Editurii Universității din București, ale Editurii Universității de Vest din Timișoara și ale Presei Universitare Clujene, au mai rostit alocuțiuni, cu ocazia diverselor evenimente, Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, fostul premier Petre Roman sau fostul ministru al culturii Ionuț Vulpescu.