Liga Studenților (LS IAȘI) și Ateneul din Iași vă invită cu ocazia Zilei internaționale a luptei studenților împotriva totalitarismului la proiecția filmului documentar Demascarea, în regia lui Nicolae Mărgineanu, cu un scenariu de Alin Mureșan.
Evenimentul va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 19, în Sala „Radu Beligan” a Ateneului din Iași (str. Ion Creangă, nr. 14).
Tortură neîntreruptă, blasfemie, umilinţă, prăbuşire sufletească, iertare – acesta este drumul pe care au fost împinşi cei mai buni studenți români în închisoarea Piteşti între 1949 şi 1951. „Fenomenul Pitești” a îmbinat cele mai diverse şi violente metode de tortură fizică și psihică, cu scopul de a „reeduca” studenții și de a-i transforma în agresori, obligându-i să își renege întregul fundament moral și valoric, în vederea formării unei noi elite a studențimii, aservite regimului comunist.
Astăzi, supraviețuitorii vorbesc unul dintre cele mai negre capitole din istoria contemporană a umanității. Filmul se întemeiază pe îmbinarea relatărilor a opt foști deținuți politici, care povestesc etapele şi torturile prin care erau forţaţi să treacă, stările sufleteşti pe care le-au cunoscut și care era rolul acestui macabru experiment social organizat de către comuniști.
Invitatul serii va fi domnul profesor Constantin N. Străchinaru, fost deținut politic timp de 14 ani și supraviețuitor al „fenomenului Pitești”, care a fost arestat în anul 1948, pe vremea când era în primul an, concomitent, la Facultățile de Drept, Litere și Filosofie.
Filmul are o durată de 70 de minute, fiind urmat de o sesiune discuții pe tema luptei antitotalitare și anticomuniste a studențimii române. Intrarea este liberă!