Reprezentanții asociațiilor studențești din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-au întâlnit luni, 17 octombrie 2016, cu prorectorul pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public, prof.univ.dr. Mihaela Onofrei. Colaborarea dintre prorectorat și asociațiile studențești, situațiile cu care se confruntă organizațiile studențești din UAIC, precum și relația dintre studenți și departamentele universității au fost câteva din temele abordate în cadrul întâlnirii.
Una dintre principalele propuneri ale studenților a vizat organizarea de alegeri pentru reprezentanți în Senat de fiecare dată când unui student îi expiră mandatul sau renunță la acesta. În momentul de față, există un sistem bazat pe „rezerve”, aleși de pe locurile doi sau trei, ce preiau automat rolul colegilor lor. Studenții susțin că, de multe ori, aleșii „rezervă” au o problemă de reprezentativitate deoarece primesc foarte puține voturi în comparație cu studentul care a câștigat alegerile. Organizarea unor noi alegeri ar putea fi o soluție la această problemă, dar propunerea va fi analizată ulterior atât de studenți cât și de conducerea universității. Reprezentanții studenților au propus și reglementare a voluntariatului în cadrul organizațiilor studențești, mai precis prin echivalarea a 30 de ore lucrate ca voluntar cu 1 credit transferabil.
Alte probleme vizate de studenți au fost posibilitatea de a desfășura ședințe ale asociațiilor și după ora 20:00, nevoia de spații pentru sedii, relația cu diverse departamente din universitate.
Prof.univ.dr. Mihaela Onofrei le-a propus celor 21 de asociații prezente să discute între ei pentru a găsi elemente comune de interes sau complementare, astfel încât studenții să poată iniția proiecte mai ample împreună. În fața studenților s-au prezentat și reprezentanții departamentelor care interacționează în mod frecvent cu studenții: Departamentul Servicii pentru Studenți și Absolvenți și Departamentul de Marketing Educațional, Evenimente și Imagine Academică. Acestea au descris proiectele desfășurate de universitate în beneficiul studenților, exprimându-și disponibilitatea de a sprijini activitățile asociațiilor studențești. Printre modalitățile concrete de colaborare cu asociațiile studențești au fost menționate traningurile gratuite oferite de dezvoltare personală și profesională susținute de DSSA pentru studenți. Departamentul MEDIA a prezentat canalele de comunicare pe care le pune la dispoziția studenților pentru ca proiectele lor să ajungă să fie cât mai cunoscute de către colegii lor.
La întâlnire a fost prezent și Comisarului Șef Romică ICHIM, din cadrul Agenției Naționale Antidrog. Comisarul șef le-a prezentat studenților o linie de finanțare pentru proiecte ce au ca scop prevenirea consumului de droguri, la care pot aplica și organizațiile studențești. Comisarul Ichim i-a asigurat pe tineri de sprijin logistic și profesional pentru depunerea de aplicații pentru aceste fonduri.
Aceasta a fost prima dintr-o serie de întâlniri ale prorectoratului pentru studenți cu reprezentanții asociațiilor studențești, ambele părți exprimându-și intenția ca astfle de discuții să devină mai frecvente. La întâlnire au participat 35 de studenți din partea a 21 de organizații ale studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.