Concursul studențesc de matematică ce poartă numele eminentului matematician, profesor, inginer, academician Traian Lalescu (1882-1929), are o îndelungată tradiție în învățământul românesc. El a fost organizat pentru întaia oară în 1962, a înregistrat o întrerupere începând cu 1989, dar a fost reluat în 1996.
Așa cum Traian Lalescu și-a descoperit pasiunea pentru matematică abia în clasa a X-a, fiind elev la «secţia umanistică» a Liceului Internat din Iaşi, concursul își propune descoperirea și atragerea de noi tinere talente, cât și stimularea și promovarea tinerilor pasionați de acest domeniu științific de vârf.
Ediția din acest an s-a desfășurat la Sibiu între 19 și 21 mai, cu implicarea Universității Lucian Blaga din Sibiu și a Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu. Cele patru secțiuni ale concursului au reunit 84 de studenți și 24 de profesori de la principalele centre universitare din țară, Universitatea București, Universitatea Politehnică București, Universitatea Tehnică de Construcţii București, Academia Tehnică Militară București, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea Craiova, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi.
Studenții Facultății de Informatică au reprezentat foarte bine Universitatea la secțiunea B a concursului, unde au participat 30 de studenți:
– Radu MIRON (anul I) – locul IV în clasament și mențiune
– Petru Șerban CEHAN (anul II) – locul V
– Victor TALIF (anul I) – locul VII
Studenții beneficiază de o pregătire foarte bună din timpul liceului, consolidată în timpul facultății de lector dr. Florin Iacob și conf. dr. Corina Forăscu, astfel încât au fost din nou la înălțime, ca și la celelalte ediții ale concursului Traian Lalescu, precum și la alte concursuri studențești de matematică – SEEMOUS (South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students), IIMOS (International Internet Mathematical Olympiad for Students) sau NSOM (National Student Olympiad in Mathematics with International participation).