Studioul din Iaşi al Televiziunii Române vă invită joi şi vineri, 5 şi 6 noiembrie, să vedeţi în premieră sau să revedeţi cele mai bune producţii realizate în ultima perioadă în zona Moldovei şi în regiunile transfrontaliere. Este vorba de o selecţie de filme documentare realizate de TVR Iaşi sau partenerii din cadrul proiectului TVR Iaşi 24.
Joi, 5 noiembrie, Sala Studio, TVR Iaşi, orele 16:00 – 21:00
Ora 16.00: TVR Iași 23, din culisele unui eveniment
Durată: 25 min.
Realizatori: Raluca Aftene, Andreea Știliuc
Este making of-ul proiectului TVR Iași 23 realizat în 2014. Ne amintim cum a fost la Iași și Cernăuți în Caravana Filmelor Documentare şi la spectacolele de folclor.
Ora 16.45: Muntele de pe hotar
Durată: 25 min.
Realizator: Raluca Aftene
Trei Fântâni. Un sat la poalele Hăşmaşului Mare între Moldova și Ardeal, pe vechiul hotar cu Imperiul Austro-Ungar. În sat, lumea vorbește două limbi diferite. Românii au casele de o parte a râului, ceangăii de celealtă. Dar peste acest hotar au construit nenumărate punţi.
Ora 17.10: Parisul lui Matei si Matei Vișniec, rege la Avignon
Durată: 20 min.
Realizator: Andreea Ştiliuc
Matei Vișniec este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări. La invitația scriitorului, o echipă TVR Iași, formată din jurnalista Andreea Știliuc și cameramanul Relu Tabără, a fost prezentă în luna iulie în Franța, pentru realizarea unor filme documentare despre Parisul văzut de Matei Vișniec și despre cea de-a 50-a ediție a secțiunii OFF a Festivalului de la Avignon.
Ora 17.30: Culorile lui Gheorghe Ciobanu
Durată: 35min.
Realizator: Carmen Olaru
Lumea satului îl inspiră. Poveștile oamenilor dau viață tablourilor sale. Pictează cu credință și fiecare lucrare pe care o pregătește pare o rugăciune. Iubește culoarea care se lasă sedusă odată cu fiecare tușă a sa, cu fiecare anotimp dăruit cu bucurie.
Vernisajul expoziţiei pictorului naiv Gheorghe Ciobanu.
Ora 18.20: Ia’și descoperă, proiect TVR Iași 2015
Durată: 60 min.
Vor fi prezentate filmele realizate de echipe de televiziune din foste capitale culturale europene: Atena(Grecia), Santiago de Compostela (Spania), Porto(Portugalia), Maribor (Slovenia), Sibiu (Romania), precum și din Chișinău (Rep. Moldova)
Ora 19.30: Acasă, în Marienfeld
Durată: 60 min
Realizatori: Moldova 1 si Deutsche Welle (Eugeniu Popovici, Lucia Taut, Irina Crăciun).
Un film despre trecutul și prezentul locuitorilor unui sat fondat cu o sută de ani în urmă de germanii basarabeni, Marienfeld. Artur Schaible şi Olga Schüppel, revin în satul în care au locuit părinții lor, în speranță că vor găsi casele unde au trăit. Istorie, emotii și valori spirituale dintre două națiuni trăite acum un secol.
Ora 20.30: Satul meu frumos de lângă Prut
Durată: 30 min.
Realizator: Iurie Levcic (Ucraina)
Vineri, 6 noiembrie, Sala Studio TVR Iaşi, orele 16.00 – 21.15
Ora 16.00: Flotant pe strada Ibrăileanu
Durată: 50 min.
Realizator: Vasile Arhire
Documentarul înmănunchează mai multe poveşti de viaţă în care succesul profesiei interferează cu provocările vieţii cotidiene. În fapt sunt biografii cuprinse într-o poveste de ieri şi de astăzi a unei străzi celebre în Iaşi.
Ora 17.00: Variațiuni pe un nume
Durată: 74 min.
Realizatori: Moldova – România – Spania, Violeta Gorgos
Un film despre Nicolae Simatoc, renumitul fotbalist de origine basarabeană care a jucat în cele mai prestigioase cluburi de fotbal din lume, evoluând sub diferite nume.
Ora 18.25: Gabor
Durată: 60 min.
Realizator: Sebastián Alfie
Sebastián îi propune lui Gabor să devină directorul său de imagine. Cum va reuși, însă, Gabor să-și îndeplinească rolul, fiind nevăzător?
Ora 19.35: Misterele Bisericii Boierului Curt
Durată: 27 min.
Realizator: Gabriela Baiardi
În judeţul Botoşani, aproape de graniţa cu Ucraina, pe fosta moşie a boierului Vasile Curt, se află un monument istoric unic în ţară şi în Europa. Ansamblul este format dintr-o biserică de lemn în stil ortodox, sfinţită la 1802, şi o clopotniţă cu zid de incintă, realizate în stil catolic, în anul 1859, de nora boierului. Pe zid sunt amplasate 15 statui sculptate în piatră: Iisus Hristos este flancat de doi îngeri, iar în stânga şi în dreapta lui sunt cei 12 apostoli. Nu au fost restaurate niciodată, iar degradările sunt evidente. Istoricul de artă prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române, consider[ă că această neobişnuită îmbinare culturală şi religioasă de la Hilişeu Crişan merită să facă obiectul unei cercetări amănunţite.
Ora 20.15: SemperParatus
Durată: 23 min.
Realizator: Răzvan Cojocariu
Documentarul „Semper Paratus” surprinde viaţa militarilor români în timpul desfăşurării misiunilor NATO. Este vorba despre soldaţii Batalionului 151 Infanterie „Lupii negri” din Iaşi, implicaţi în cel mai mare exerciţiu multinaţional NATO de anul acesta, la Hohenfels, în Germania. Atmosfera de pregătire, spiritul de competitivitate, experienţele anterioare din misiuni în teatre de operaţii sunt doar câteva dintre elementele surprinse de videojurnalistul TVR Iaşi Răzvan Cojocariu printre militarii români, americani, bulgari, cehi, slovaci, englezi, norvegieni, britanici sau germani. Filmat în România şi Germania în lunile mai – iunie 2015.
Ora 20.40: Making-of TVR Iasi 23 la Chișinău
Durată: 25 min.
Realizator: Carmen Olaru
Final de proiect TVR Iaşi 23 în urmă cu un an la Chişinău, cu o sală arhiplină apaludând şi cântand în picioare minute în șir. Nu ne oprim aici, continuăm cu TVR Iași 24.