Miercuri, 20 mai a.c, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi va găzdui conferinţa Free Market Road Show. Ajunsă la aVII-a ediţie, aceasta va avea loc în Aula Magna „Mihai Eminescu”, începând cu ora 11:00.
Free Market Road Show aduce în fața unui public tot mai numeros, de la an la an, economiști renumiți și oameni de afaceri de succes, cu scopul de a discuta problemele economice curente și de a oferi soluții posibile la nenumăratele provocări cu care se confruntă lumea de astăzi. În același timp, această serie de evenimente oferă posibilitatea lumii academice, a lumii afacerilor dar și publicului larg să intre în contact cu mișcarea europeană ce susține piața liberă. Astfel, printre invitaţii din acest an se numără John Fund, editorialist şi analist politic, Daniel Kaddik, directorul biroului sud-est european al Naumann Foundation for Freedom, John Chisholm, CEO şi investitor şi alte persoane importante din lumea economiei.
Pe parcursul a 4 ore, invitaţii vor încerca să răspundă unor întrebări esențiale: Cum este posibilă creşterea economică? De ce anume are nevoie Europa pentru a evita declinul? Se poate ajunge la rezultate mai bune printr-un grad sporit de centralizare sau trebuie mers într-o direcție diferită liberalizând economia, ridicând barierele comerciale, diminuând subvențiile, echilibrând bugetele și scăzând taxele și impozitele? Cum poate Europa stimula energiile creatoare ale tinerilor?
Lista invitaţilor din acest an este:
John Fund este editorialist și analist la Fox News Channel. A trăit și a relatat din Europa și lucrează în prezent la o carte intitulată „Națiunile non-Euro. Cum unele țări au evitat un glonț”. În trecut, acesta a fost editorialist și membru al board-ului editorial al The Wall Street Journal. Este autor a numeroase cărți, precum „Furtul alegerilor. Cum frauda voturilor ne amenință democrația” (Encounter Books, 2012) și „Pericolele reglementării prin litigiu” (ATRA Press, 2008). A lucrat ca analist pe cercetare pentru California Legislature în Sacramento înainte de a-și începe cariera de jurnalist, ca reporter pentru editorialiștii Rowland Evans și Robert Novak. Roll Call, ziarul de pe Capitol Hill, l-a denumit „Tom Paine al mișcării moderne a reformei Congresului”. A fost premiat de Institutul de Justiție, The School Choice Aliance și i-a fost decernat The Warren Brooks Award pentru excelență jurnalistică din partea American Legislative Exchange Council.
Barbara Kolm este președinte al Institutului „Friedrich A. v. Hayek” din Viena, Austria și director al Centrului de Economie Austriacă. Deşi este o femeie într-o lume considerată a bărbaţilor, aceasta își folosește abilitățile şi relaţiile internaţionale pentru a promova politicile pieței libere; pe lângă acestea, susține frecvent prelegeri pe teme legate de politicile publice, în special despre dereglementare și concurență, despre viitorul Europei și economia Austriei. De asemenea, aceasta este profesor asociat de economie austriacă la Universitatea din Donja Gorica, Muntenegru, membră a board-ului Consulanților în Afaceri a Camerei Federale Austriece de Comerț, membră a Societății Mont Pélerin, dar şi președinte al Centrului European pentru Creștere Economică.
Daniel Kaddik este directorul biroului sud-est european al Naumann Foundation for Freedom, o organizație non-profit care promovează valorile liberale, autoritatea legii și libertatea economică. Fundația este activă în peste 60 de țări și oferă consultanță politică și programe educaționale. Lucrând anterior pentru filialele Fundației din Germania, India și Rusia, Daniel Kaddik se implică în prezent în promovarea antreprenoriatului și a responsabilității personale și politice. Domeniul său principal de interes îl reprezintă soluțiile oferite de politicile liberale, economie și științe sociale, precum și antreprenoriatul și participarea cetățenilor la guvernare. Acesta a absolvit cursurile de studii guvernamentale la Universitatea din Erfurt, studii europene la Universitatea din Hamburg și studii internaționale la Universitatea din Birmingham.
Deirdre McCloskey predă economie, istorie, engleză și comunicare la University of Illinois din Chicago. Binecunoscut economist, istoric și orator, a scris 16 volume și aproximativ 400 de lucrări academice pe teme variate, de la economia tehnică și statistică la transgender advocacy și etica valorilor burgheze. Cea mai recentă carte a sa, „Demnitatea burgheză: De ce economia nu poate explica lumea modernă” (University of Chicago Press, 2010), este cea de-a doua dintr-o serie de patru despre era burgheză. În 2008, a scris, în colaborare cu Stephen Ziliak, „Cultul semnificației statistice”, lucrare care critică proliferarea testelor de „semnificație”.
John Chisholm are o experiență de trei decenii ca antreprenor, CEO și investor. În 1997 a înființat și a fost CEO/Chairman al CustomerSat, un funizor important în domeniul enterprise feedback management. Un pionier în cercetarea online marketing, a fondat și a fost CEO al Decisive Technology (acum parte a companiei Google), autor al primelor programe software desktop și client-server pentru sondajele online. Anterior, a lucrat la GE, HP și Xerox. Este membru al boardului MIT Corporation , membru al consiliului de administrație al Santa Fe Institute și al Seasteading Institute. Are o diplomă de licență și una de master în specializarea Electrical Engineering & Computer Science obținute la MIT și un MBA la Harvard Business School.
Marian Berdan s-a născut în anul 1959 şi este licențiat al Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi, Facultatea de Electrotehnică. Deține o diplomă pentru studii postuniversitare în comerț exterior la Academia de Studii Economice Bucuresti, iar în prezent este director general la Electra SRL Iasi.