Dialogurile interdisciplinare continuă cu o nouă discuție, ce va avea loc miercuri, 11 martie, orele 20:00-22:00, în corpul R sala 215. De data aceasta, Dialogul Interdisciplinar CONEXIONIS va aduce în atenția tuturor participanților o temă deosebită, ce înglobează noi orizonturi interdisciplinare. Este vorba despre abordarea din perspectivă teologică, filosofică, istorică, pornind de la textul lui Andrew Louth, Originile tradiției mistice creștine.
Misticismul a fost mereu studiat de mulți oameni ai bisericii sau chiar de unii filosofi creștini. Care sunt totuși originile tradiției mistice creștine?, și cum este din nou reflectată teologia în filosofie sau filosofia în teologie? A existat misticism în antichitate?, dar la începutul Creștinismului? Răspunsurile la aceste întrebări și cu noi provocări va veni pe 11 martie – Alexandru Agache, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
De la Platon la Dionisie Areopagitul este o cale de cunoaștere atât filosofică, cât mai cu seamă un drum al misticismului. Andrew Louth accentuează în cartea sa ghidarea misticismului de la teorie la practică, de la concept filosofic la realitate spirituală. Astfel, se va observa că platonismul constituie premisa pentru mistica creștină. Cu toate acestea, autorul nuanțează anumite aspecte în ceea ce privește apariția și evoluția misticii creștine până la Dionisie Areopagitul.
Pentru Platon virtutea esențială umană constă în faptul că omul are suflet și astfel poate participa la cunoașterea Adevărului, la tărâmul divin. Iar pentru Creștinism omul, fiind o creatură divină, „este susținut în existență prin dependența de voia Lui”, spune Andrew Louth.
Fenomenul misticii creștine, în complexitatea sa, va fi sursă de inspirație pentru cei dornici de dezbateri și abordări interdisciplinare. Iar unele dintre conceptele tari ce vor colora discuția serii sunt creaționismul versus evoluționismul. Prin urmare, toți doritorii de a cunoaște principiile lumii mistice care își au originea în platonism, sunt așteptați la dezbaterea interdisciplinară a Dialogului CONEXIONIS.