Lansare de carte la Muzeul Unirii Iaşi: „Credinţe despre naştere în contextul urban din Moldova” de Adina Hulubaş

Lansare 28 mai 2014Lansare la Muzeul Unirii Iaşi: Despre magic, profan, cutume şi memorie: Credinţe despre naştere în contextul urban din Moldova, de Adina Hulubaş, vineri, pe 23 mai

Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi va lansa vineri, 23 mai 2014, la ora 12:00, în Sala Dublei Alegeri a Muzeului Unirii din Iaşi, volumul Credinţe despre naştere în contextul urban din Moldova. Memoria tradiţională , elaborat de Adina Hulubaş, apărut în 2014 înColecţia Ethnos.
Invitaţi: cercetător ştiinţific principal gradul I dr. Cristina-Michaela Florescu şi profesor universitar dr. Nicu Gavriluţă.

Parteneri: Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, din cadrul Academiei Române – Filiala Iaşi, Muzeul Unirii, Complexul Muzeal „Moldova”.
Lansarea volumului se face în contextul Conferinţe Ştiinţifice „Credinţe şi ritualuri magico-religioase în societatea românească actuală”, axată pe problematica societăţii româneşti actuale, în care elementele de cultură tradiţională coexistă armonios în manifestările urbane.

Din cuprins: Memoria tradiţională – context teoretic şi socio-cultural, Relaţia urban – rural, O etapă social – istorică privilegiată, Etapa actuală a urbanizării în România, Oraşul şi familia, Memoria tradiţională ca obiect al etnologiei, Când ştiinţa nu oferă un răspuns Atitudinea generală referitoare la credinţele bătrâneşti şi practicile rituale, Reacţii magice în faţa hazardului existenţial, Pavăza împotriva răului, Pericolul cel mai mare: moartea fără botez, Mijloace de înşelare magică a morţii, Conturarea viitorului ideal, Scalda de după botez şi ingredientele ei magice, Puterea naşilor de a influenţa viitorul copilului, O adaptare culturală: moaşa şi ipostazele ei contemporane, Repere geografice ale moşirii în prezent, Gesturi arhaice în mediul clinic, Un rol ritual în lumea profană a oraşului

Descriere: Volumul continuă cercetarea obiceiurilor familiale din Moldova pe baza datelor etno-folclorice din cadrul Arhivei de Folclor a Moldovei şi Bucovinei, dar mută accentul pe mediul urban. În cartea de faţă se urmăreşte rezistenţa superstiţiilor şi a practicilor ceremoniale în contextul societăţii pragmatice a oraşului. Subiecţii care stau la baza cercetării au niveluri de studii variate, vârste şi sexe diferite, ceea ce demonstrează validitatea concluziilor. Metoda de lucru comparativistă, prin punerea în oglindă a informaţiilor rurale, originare, cu cele urbane, şi în plus cu date culturale internaţionale, a facilitat un rezultat veridic din punct de vedere socio-cultural. Cu ajutorul unei bibliografii vaste s-au valorificat în mod interdisciplinar concepte ale sociologiei migraţiei şi familiei, antropologiei urbane şi culturale şi ale etnologiei actuale.

Adina Hulubaş este cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, al Academiei Române – Filiala Iaşi. Doctor în filologie din anul 2008 cu lucrarea „Trasee initiatice in folclorul literar românesc. Structuri stilistice”. Publicată în volum, aceasta a fost distinsă în anul 2011 cu premiul „Gheorghe Brătianu” al Academiei Române – Filiala Iaşi

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.