Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vă invită , vineri, 9 mai, 2014, orele 10.50 11.30, amfiteatrul „G. Ibrăileanu” (III.11) al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi la lansarea volumului Antropologia textului, de Michael Metzeltin şi Margit Thir, recent apărut la Editura Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, în Colecţia Logos, în traducerea lui Octavian Nicolae.
Invitaţi: conf. univ. dr. Ana Maria MINUŢ, prof. univ. dr. Eugen MUNTEANU.
Lansarea se va desfăşura în prezenţa prof. Michael Metzeltin în cadrul Simpozionului Internaţional «Explorări în tradiţia biblică românească şi europeană», organizat de Centrul de Studii Biblico Filologice «Monumenta linguae Dacoromanorum», din cadrul Departamentului de Cercetare Interdisciplinar – Domeniul Socio-Uman, în colaborare cu Asociaţia de Filologie şi Hermeneutică Biblică din România. Specialişti în studii biblice din diferite centre universitare din ţară şi din străinătate (Austria, Italia, Germania, Slovenia, Georgia şi Republica Moldova) dezbat în cadrul simpozionului diferite aspecte ale problematicii complexe a editării, traducerii, circulaţiei şi receptării textelor sacre în limba română şi în alte limbi, vechi sau moderne. Lucrările prezentate în cadrul simpozionului se încadrează în domenii tematice precum: problematica filologică, problematica traductologică, hermeneutică biblică, istoria receptării textelor sacre şi filologie digitală.
Michael Metzeltin (n. 1943) este profesor la Institutul de Romanistică al Universităţii din Viena din 1989, director din anul 2005 al acestui Institut, membru al Academiei Austriece de Ştiinţe (corespondent din 1999, membru deplin din 2004) şi preşedinte al Comisiei Balcanice a acestei Academii. Michael Metzeltin este o personalitate proeminentă a ştiinţei filologice actuale. Cunoscut ca eminent lingvist şi romanist nu numai în spaţiul cultural germanofon, ci, deopotrivă, în toate ţările romanice, ca şi în numeroase alte ţări europene, Michael Metzeltin este autorul unei opere vaste, impresionantă prin dimensiuni, prin diversitate, originalitate şi profunzime, alcătuită din 30 de volume cu caracter monografic, 48 de volume colective editate şi 248 de studii şi articole de specialitate publicate în reviste şi volume colective din întreaga lume.
Membru de onoare al Academiei Române (din 2004). Doctor Honoris Causa al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, 2010. Margit Thir, hispanistă și lusitanistă austriacă, din 1996 cadru didactic la Institutul de Romanistică al Universității din Viena, în prezent la Catedra de Lingvistică Ibero-Romanică de la Universitatea din Jena (Germania).