Basarabeni în România – istorii de succes

IMG_8872
Istorii de Succes la UAIC

     Sub genericul Basarabeni în România – istorii de succes, Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG) a organizat sâmbătă, 5 aprilie 2014, ora 12:00, în Sala Senatului, întâlnirea cu trei basarabeni de succes ce și-au făcut studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Evenimentul a adunat mai mulți tineri moldoveni care studiază în spațiul ieșean și care au putut asculta învățături de succes de la invitații: Alexandru Tănase – președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, Octavian Țîcu – conf. univ. dr. în istorie, Dorin Drăguțanu – guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova.

  Coordonatorul și moderatorul evenimentului, Constantin Vlas, a menționat că acest proiect își propune să fie o cale de comunicare între basarabenii de succes, absolvenți ai universităților din România, și actualii studenți. Prof.univ.dr. Gheorghe Iacob, prorector UAIC, a rostit un cuvânt de „bun venit”, amintind pe scurt istoria Uniunii Europene cu referire la România și Republica Moldova.

   Invitații şi-au povestit parcursul, începând de la perioadei studenţiei la UAIC până la realizarea carierei în Republica Moldova după absolvirea studiilor la Iași. Pentru Alexandru Tănase, Iașul a fost orașul ca „dragoste la prima vedere, în care sunt ascunse adevărate simboluri”. Alexandru Tănase a adăugat faptul că o persoană nu poate fi identificată decât prin asociere la un spațiu de valori, iar posibilitatea basarabenilor de a studia în România este șansa de „lărgire a orizontului de cunoștințe”.

   Octavian Țîcu, campion național la box și istoric, a relatat faptul că „vedea Iașul chiar de pe dealul satului lângă orașul Ungheni din Republica Moldova, unde și-a petrecut copilăria”. Acesta a menționat că „fericirea constă în a lua decizia corectă și astfel poți deveni un om de succes”.

   Dorin Drăguțanu povestind istoria de succes a vieții sale, a dezvăluit amintirile legate de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, sugerând studenților „să intre în sistemul de angajare a disciplinei lor, să intre în contact cu colegii de muncă”.

   Invitaţii i-au încurajat pe studenţi să îşi identifice potenţialul, să îl dezvolte şi să nu se abată de la scopul propus, completând sfaturile cu propriile experienţe.

   ATRAG și-a propus să organizeze o suită de întâlniri cu absolvenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care au ajuns personalităţi recunoscute în domenii importante ale vieții culturale, profesionale și academice din Republica Moldova. Scopul acestor evenimente este de a determina tinerii basarabeni care studiază în cadrul UAIC să conștientizeze faptul că există oportunități de dezvoltare a carierei în Republica Moldova, motivându-i astfel să revină și să aplice cunoștințele dobândite în timpul anilor de studiu.

Citiţi mai multe informaţii despre admiterea pentru candidaţii din Republica Moldova

Leave a Reply

Your email address will not be published.