În perioada 4-6 aprilie 2014, ELSA Iaşi a organizat, pentru prima dată în cadrul rețelei ELSA România, Concursul Naţional de Procese Simulate – René Cassin, pe tema drepturilor omului. Etapa orală s-a desfăşurat în cadrul Curţii de Apel Iaşi, întrunind participanţi din principalele centre universitare din ţară, reprezentanţi ai ELSA Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Bucureşti şi Constanţa.
Locul I a fost ocupat de echipa formată din Ilucă Despina și Voinea Sorina (ELSA Iași), locul II de echipa formată din Izabella Kadar și Drăgan Andrei (ELSA Timişoara), cel de-al treilea loc fiind ocupat de Staicu Ana Maria și Iulia Dobre (ELSA Bucureşti). Premiul pentru cel mai bun pledant i-a revenit Izabellei Kadar, membră a echipei timişorene.
Prima ediție a Concursului Național de Procese Simulate Rene Cassin abordând tema drepturilor omului a întrunit cele mai înalte standarde organizatorice pentru un eveniment ce a adunat studenți din 5 centre universitare românești de marca. Speța ofertantă atât pentru reclamant, cât și pentru agentul guvernamental, juriul compus din distiși practicieni, alături de coordonatorii elsaci prompți sunt doar câteva dintre elementele ce au concurat la succesul proiectului. Aflându-mă de aceasta dată în postura de participant, am avut oportunitatea de a exersa arta pledoariei și de a învăța din feedbackul primit din partea juriului, toate acestea conturând premisele unei experiențe uluitoare din studenție.
(Ilucă Despina, participant Concursul National de Procese Simulate)
Mă bucur că începând de anul acesta concursurilor de procese simulate de la nivel național organizate de către ELSA li s-a alăturat unul pe drepturile omului. ELSA Iași a reușit să organizeze o primă ediție reușită a concursului René Cassin. Speța aleasă pentru concurs a fost interesantă, vizând o problemă de actualitate, și anume respectarea standardelor impuse de Convenția Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce privește libertatea de exprimare a jurnaliștilor și dreptul la un proces echitabil. Echipele și-au prezentat argumentele fie în calitate de reprezentanți ai reclamantului (în speță, un jurnalist), fie ai statului pârât. Am apreciat în mod deosebit faptul că la finalul concursului, membrii juriului au acordat un feedback fiecărui participant, acesta fiind foarte util pentru îmbunătățirea pe viitor a pledoariilor ce urmează să le susținem.
Sper ca și anul viitor organizarea concursului pe drepturile omului să fie un succes, și să devină o tradiție asemenea concursuilor pe drept civil sau penal.
(Izabella Kadar, participant Concursul Național de Procese Simulate)
Participanţii şi-au prezentat argumentele în faţa unui juriu de elită format din: Doamna Preşedintă a Curţii de Apel Iaşi, judecător Cristina Truțescu, Doamna judecător Claudia Susanu, Domnul avocat Septimiu Panainte, Prodecan al Facultăţii de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza și Domnul avocat Mihai Tun.
În organizarea evenimentului, ELSA Iaşi, prin departamentul Activităţi Academice, s-a bucurat de sprijinul Curţii de Apel Iaşi, al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza şi al Editurii Hamangiu.