În perioada 18 martie – 8 aprilie 2014, British Council organizează la Iaşi cea de-a patra ediție a proiectului „British Documentary”. Proiecțiile celor 10 filme documentare incluse în programul acestei ediţii vor avea loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iaşi, de la ora 18:00.
Documentarele prezentate au fost incluse în selecţia Festivalului de Film Documentar Grierson din Marea Britanie. Ca și în edițiile precedente, temele abordate variază de la moartea legendei muzicii John Lennon, la conversațiile secrete care au dus la sfârșitul apartheidului în Africa de Sud, la fizica modernă și cosmologie şi până la revolte și aspecte ale politicii din Marea Britanie.
Cea de-a treia seară de documentare va îmbina curiozitatea ştiinţei cu tradiţionalismul obiceiurilor culturale şi religioase evreieşti şi va avea loc marţi, 25 aprilie 2014.
„Textura cosmosului” ne conduce către limitele fizicii pentru a vedea cum reușesc să pună oamenii de știință cap la cap cea mai cuprinzătoare imagine a spațiului, timpului și universului. Împletind teorii provocatoare, experimente și istorisiri prin intermediul celor mai clare explicații și mai plastice metafore, „Textura cosmosului” își propune să fie cea mai convingătoare, ilustrativă și completă imagine a fizicii moderne văzută vreodată pe ecran, întrucât demonstrează că ceea ce știam despre universul nostru – că trecutul deja s-a întâmplat, că viitorul va veni, că spațiul este doar un gol imens și că acest univers este singurul care există – poate să nu fie chiar adevărat.
Regizorului Paddy Wivell i se permite accesul în comunitatea evreiască hasidimă din Stamford Hill, Londra, unde află despre obiceiurile personale și religioase ale membrilor. Wonderland explorează o comunitate în care oamenii locuiesc într-o lume unică împărțită între viața urbană a secolului XXI și tradițiile secolului al XVIII-lea. Această comunitate este în mare măsură rezervată și timidă, însă regizorul Paddy Wivell, care a petrecut trei luni alături de membrii comunității este invitat să participe la nunta celui mai în vârstă fiu al lui Avi Bresler (tată a cinci copii, aflat în căutarea unui neveste și pentru cel de-al doilea fiu al său) – o scenă de solemnitate religioasă și de adunare a familiei – permițând astfel lumii să asiste la tradițiile și obiceiurile unei comunități de-a dreptul unice. Pe lângă acestea, cele trei luni acoperă câteva momente cheie, printre care o vizită la familia lui Avi în Ierusalim și întâlniri regulate cu un învățat hasidim pentru a afla mai multe despre viziunea sa asupra dragostei și a căsătoriei.
Filmul este subtitrat în limba română, iar intrarea este liberă, în limita locurilor existente.