Vernisajul expoziției „Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii”

Regele-urmaritMuzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este gazda unei noi expoziții, intitulată „Regele urmărit.  Mihai I al României în dosarele Securității”.  Vernisajul expoziției a  avut loc la mansarda muzeului în data de 20 martie, în prezenţa rectorului Universităţii – prof.univ.dr. Vasile Işan, a istoricului Adrian Cioflâncă şi a directorului Muzeului, conf. univ. dr. Bogdan Maleon.

              Expoziţia prezintă  documente semnificative, emise de Securitate în cadrul urmăririi informative a Regelui Mihai I în exil. Panourile expoziționale de la eveniment având dimensiuni mari, au fost alcătuite cronologic și tematic, fiind inserate fotografii și articole de presă. Primele panouri reprezintă viața Regelui Mihai I până în momentul abdicării impuse de comuniști. Celelalte panouri denotă istoria regimului politic din timpul vieţii Regelui, iar o serie de documente descriu viața sa privată, un subiect de interes pentru


             Majoritatea documentelor din dosarul de urmărire informativă a fostului Suveran o reprezintă telegramele trimise de rezidențele Securității din diferite capitale ale Europei, semnate conspirativ de ofițerii care centralizau informațiile. Securitate la momentul respectiv.

Materialele acoperă perioada exilului, când M.S.R. Mihai I al României a devenit subiect al urmăririi informative coordonată de poliţia politică. De-a lungul anilor, Securitatea l-a numit „Străinul”, „Leon” sau „Rex”, iar măsurile supravegherii informativ-operative, întreprinse împotriva Familiei Regale, au fost organizate în acţiunea denumită „Coroana”. Conform directivelor specifice, documentele emise de Securitate sunt variate: planuri de măsuri, dirijarea informatorilor în încercarea obţinerii unor date pentru compromiterea membrilor Familiei Regale, presiuni asupra unor persoane sau instituţii internaţionale spre a nu mai acorda sprijin acţiunilor M.S.R. etc.

În afara supravegherii informative, expoziţia prezintă şi arhitectura operaţiunilor de compromitere, încercările de infiltrare a unor informatori pe lângă Familia Regală şi boicotarea iniţiativelor M.S. de coagulare a exilului în jurul unor comandamente patriotice.

              Expoziția este organizată de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”  din Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia „General Nicolae Rădescu”. Aceasta este  deschisă publicului în perioada 20 martie – 4 mai 2014, intrarea fiind liberă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.