Lansarea unui roman „încins” în contextul codului portocaliu de ninsoare

Afis-lansare-Adrian-Cioroianu
Click pentru a vedea afișul

Librăria Tafrali a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a găzduit vineri, 25 ianuarie, lansarea de carte „Adulter cu smochine și pescăruși” a istoricului Adrian Cioroianu. După ce a scris cărți cu subiecte istorice sau politice, Adrian Cioroianu și-a făcut debutul în beletristică printr-un roman de dragoste apărut la Editura Curtea Veche. Acesta a fost lansat pentru prima dată la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, de la sfârșitul anului 2012, unde s-a bucurat de un real succes, clasându-se printre cele mai bine vândute cărți ale standului editurii.

Evenimentul a fost moderat de jurnalistul George Onofrei. Acesta a început cu o scurtă prezentare a parcursului profesional al istoricului, după care i-a prezentat pe membrii „comitetului literar”: scriitorul Liviu Antonesei și criticul literar Doris Mironescu.

Primul invitat care a luat cuvântul a fost profesorul Antonesei, ce a ținut să mărturisească încă de la început cât de mult i-a plăcut cartea proaspăt lansată, pe care a citit-o în doar 3 zile. „Până la urmă povestea de dragoste este foarte simplă. Un bărbat și o femeie se întâlnesc și se iubesc și cu asta ai cam spus tot. Poți să situezi în diverse contexte istorice, să înconjori povestea respectivă cu diverse întâmplări, evenimente spectaculoase sau nu, dar până la urmă despre același lucru este vorba. Nu atât povestea contează, cât povestirea, modul în care ceea ce s-a întâmplat sau ceea se inventează ajunge la cititor”.

Și Doris Mironescu, la rândul său, a avut cuvinte de laudă la adresa romanului, recunoscând în persoana lui Adrian Cioroianu bune reflexe de prozator. „E o reușită cartea de față. E o carte plăcută, o carte care vrea să placă și o carte despre plăcere. În cazul de față nuanța care contează este tocmai plăcerea, delectarea. E scrisă cu plăcere, poate fi citită cu plăcere și implică în multe dintre paginile sale plăcerea degustării. E vorba și de plăcerea apropierii, nuanța pe care o ia dragostea în carte”.

După intervențiile invitaților a urmat discursul autorului. Istoricul Adrian Cioroianu a mărturisit că „sursa acestei dorințe de a spune o poveste de dragoste a plecat de la o constatare pe care o înregistrez cu oarecare tristețe, răutatea discursului public, ce pleacă dintr-o lipsă fundamentală de iubire, din partea celor ce livrează un discurs rău despre lume, despre oameni”. „Adulter cu smochine și perscăruși” este o carte de vacanță și despre vacanță, o cartea despre „lucruri foarte simple”, care face într-o anumită măsură elogiul latinității. Romanul este dedicat bărbaților și, așa cum a conchis autorul, e o carte ce „ar face bine femeilor, dacă ar fi citită de bărbați”.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Lansarea cărții este al treilea eveniment consecutiv desfășurat în Iași care l-a avut în centrul atenției pe istoricul Adrian Cioroianu, primele două fiind lansarea DVD-ului „Un secol pentru România” și  conferința „Spiritul moldovenesc în istoria de ieri și de azi a României” susținută în cadrul Prelegerilor Ateneului Tătărași.

Leave a Reply

Your email address will not be published.