Voluntariatul, stagiile de practică, atenţia pentru formarea teoretică şi pasiunea adevărată pentru un anumit domeniu – acestea sunt câteva dintre trăsăturile pe care angajatorii le consideră esenţiale pentru cariera unui tânăr. Studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” au avut ocazia miercuri, 28 martie, să se întâlnească cu trei absolvenţi de succes care şi-au detaliat propriul parcurs profesional, oferindu-le totodată studenţilor exemple de bune practici.
Diana Păiuş, manager zonal al Fundaţiei Servicii Sociale Bethany, a oferit detalii despre oportunităţile oferite studenţilor pentru stagii şi voluntariat în cadrul organizaţiei sale. „Cred că trebuie sa profităm de orice persoană care poate oferi informaţii din experienţa sa practică dintr-un anumit domeniu. Mi-aş fi dorit foarte mult ca şi pe vremea mea să fi avut ocazia să pot interacţiona cu persoane care cunosc un anumit domeniu si îi pot învăţa şi pe ceilalţi pe ce să pună accent în dezvoltarea propriilor cariere”, a adăugat Diana Păiuş.
Un accent deosebit a fost pus pe posibilităţile de voluntariat în mediul ONG ieşean. Un stagiu de voluntariat, a precizat comisarul Romică Ichim, şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi, îi permite unui student să îşi împlinească partea de educaţie non-formală şi să înţeleagă mai bine activităţile pe care le presupune o anumită meserie. „În Occident voluntariatul este trecut ca vechime în muncă, de aceea îi îndrum pe toţi cei care vor să facă ceva deosebit, sau înca nu ştiu ce să facă, să se apuce de voluntariat. E foarte important să cauţi tu activităţile care te interesează şi nu să aştepţi să te caute ele pe tine”, a subliniat cms. Romică Ichim. ” Unii stau acasă şi le spun părinţilor că ei au făcut o facultate şi nu se pot angaja oriunde, aşa că nu-şi caută de lucru, ci aşteaptă. Este adevărat că fără acea hartie nu poţi să te duci nicăieri, dar dacă vrei să faci ceva în viaţă trebuie să te ţii de acea idee şi chiar daca la început te lupţi cu toate greutăţile posibile, pe parcurs totul se rezolvă.”
Întâlnirea dintre studenţi şi profesioniştii invitaţi s-a desfăşurat sub semnul împărtăşirii bunelor practici în carieră. Prin intermediul invitaţilor speciali ai evenimentului, studenţii şi-au putut forma şi o imagine mai clară asupra domeniului în care îşi propun să se angajeze. Cei interesaţi de protecţia mediului au avut ocazia să o întâlnească pe Diana Mihaela Găşpărel, comisar regional al Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Regional Suceava, absolventă a Facultăţii de Biologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.
Angajabilitatea studenţilor este una dintre cele mai importante teme în dezbaterea despre actualul sistem educaţional. Prin proiectul „Managementul comunicării cu alumni pentru instituţii de învăţământ superior din România”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” îşi propune să aducă studenţii într-un contact mai strâns cu absolvenţii universităţii, care pot constitui modele de succes. Evenimentul de miercuri s-a înscris în seria prezentărilor de bune practici şi a fost precedat de două vizite ale studenţilor în companii ieşene. Astfel de întâlniri vor avea loc o dată la trei luni.
“Managementul comunicării cu alumni pentru instituţiile de învăţământ superior din România” se înscrie pe axa prioritară 1 – “Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi societăţii bazate pe cunoaştere”, în Domeniul major de intervenţie 1.2 – „Calitate în învăţământul superior” şi are o durată de derulare de 30 de luni. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Novensys Corporation, partenerul IT și Gold Agama Consulting, partenerul de comunicare.