Editura Polirom şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vă invită miercuri, 18 ianuarie, la ora 13.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, la o întîlnire cu Cristian Tudor Popescu, care va susţine o conferinţă pe tema: „Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune (1912-1989)”.
Tema conferinţei este şi titlul celui mai recent volum semnat de Cristian Tudor Popescu, apărut de curînd în colecţia „CINEMA” a editurii Polirom, care va fi lansat cu acest prilej. Volumul „Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune (1912-1989)”, prima carte despre film semnată de Cristian Tudor Popescu, va fi prezentat de Emil Hurezeanu.
Cele două evenimente vor avea loc în cadrul unei întîlniri cu studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi vor fi moderate de Andrei Giurgia, realizator TVR Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.
Pornind de la filme ale unor monştri sacri ca Griffith, filmele sovietice de propagandă ale deceniului trei (inclusiv Eisenstein) sau cele propagandistice naziste (Leni Riefenstahl), volumul prezintă filmul românesc de ficţiune – de la peliculele interbelice, începînd cu „Războiul de independenţă”, pînă la cele ale epocii comuniste. Acestea din urmă sînt diferenţiate în funcţie de perioadele în care au fost produse şi de evoluţiile politice specifice perioadelor respective şi sînt urmate de numeroase studii de caz, între care „Directorul nostru”, „Puterea şi Adevărul”, dar şi filme antisistem precum „Reconstituirea”.