Librăria Avant-Garde (Str. Lăpușneanu, nr. 16) și Editura Polirom vă invită vineri, 2 decembrie, de la ora 17.00, la o întîlnire cu scriitoarea Aurora Liiceanu, în cadrul careia va fi lansată seria de autor consacrată celui mai cunoscut psiholog al momentului din România.
Seria de autor „Aurora Liiceanu” a debutat cu două volume „Viața nu-i croită dupa calapod” (http://www.polirom.ro/catalog/carte/viata-nu-i-croita-dupa-calapod–4157/) și „Patru femei, patru povești”(http://www.polirom.ro/catalog/carte/patru-femei-patru-povesti-editia-2011–4158/)
Prof. Univ. Dr. Adrian Neculau
Adrian Șerban, director editorial Polirom
Aurora Liiceanu este doctor în Psihologie și expert în Antropologie și Psihologie Socială. Primul volum din seria dedicată autoarei, „Patru femei, patru povești” (http://www.polirom.ro/catalog/carte/patru-femei-patru-povesti-editia-2011–4158/) (2011), reunește biografiile unor femei exemplare, a căror existență a fost legată de artă și care și-au uimit contemporanii prin originalitate: Coco Chanel (1883-1971), cunoscuta creatoare care a revoluționat lumea modei, Elisaveta Bagreana (1893-1991), poeta laureată a Premiului Nobel, Cecilia Cuțescu-Storck (1879-1969), pictorița, prima femeie profesor într-o academie națională de arte din Europa și Lee Miller (1907-1977), celebrul fotomodel devenit fotograf de război. O franțuzoaică, o bulgaroaică, o româncă și o americană ale căror povești de viață fascinează și astăzi.
Tot în 2011, a apărut și cel de-al doilea volum al seriei de autor, „Viața nu-i croită pe calapod” (http://www.polirom.ro/catalog/carte/viata-nu-i-croita-dupa-calapod–4157/)
Aurora Liiceanu ne oferă o analiză subtilă a mecanismelor psihicului uman, dar și a unor fenomene și comportamente tipice societății românesti actuale. Textele sale, adesea pline de umor, întotdeauna incitante, au subiecte dintre cele mai diverse, de la modernizarea satelor tradiționale, dramele psihologice ale dezrădăcinaților și degradarea societății, până la educația copiilor, superstițiile moderne, fața ascunsă a VIP-urilor, complicațiile unor povești de dragoste și nevoia obsedantă de admirație a multora dintre noi.
„Psihologia e o meserie foarte frumoasă, daca o faci cum trebuie! Care sînt deformațiile profesionale ale psihologului? Unii spun că indiscreția și un fel de frigiditate, în sensul că analizezi prea mult și îți pierzi o notă de spontaneitate în viață, absolut firească. Mulți spun că există meserii care ocupă prea mult loc în viața ta, care intră foarte adinc în structura ta și te amprentează foarte tare. Eu cred că psihologia e una dintre ele. M-am raportat la meseria mea ca la un hobby plătit. Ceea ce e un noroc extraordinar în viață!” (Aurora Liiceanu)
Aurora Liiceanu, doctor în Psihologie, a lucrat în cercetare și a predat psihologie la diferite universități din București, dar și la UQAM (Canada) sau EHESS (Franța). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române.