Vineri, 18 noiembrie 2011, ora 16.00, la Librăria „Orest Tafrali” (Corp A, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi), va avea loc lansarea volumului „CriticAtac – Antologie I (2010-2011)”. Lucrarea publicată de Editura Cartier (2011) este o antologie a celor mai semnificative texte apărute pe platforma CriticAtac în decursul unui an de existență. Volumul cuprinde textele celor mai importanți colaboratori interni și externi ai CriticAtac, precum și temele centrale dezbătute în această perioadă.
Invitaţi: Liviu Antonesei, Vasile Ernu, Ovidiu Gherasim-Proca, Victoria Stoiciu, Ciprian Şiulea
“CriticAtac este un grup de critică socială, intelectuală și politică. Orientarea ideologică generală a grupului este de stînga, dar nu sîntem o sectă ideologică și nu ne petrecem timpul felicitîndu-ne unul pe celălalt cît de bine și pe linie gîndim. Există o anumită diversitate între noi, printre altele și pentru că unul din principalele lucruri care ne-a unit este încercarea de a inventa ceva nou într-un spaţiu public prea obosit, autist, rutinat și autoritar.
Nu sîntem în primul rînd o grupare academică. Ne place să credem că emitem idei, dar cel puţin la fel de importantă ca producţia de idei proprii e promovarea tuturor ideilor care ni se par vitale, încercarea de a implica oamenii în politică și societate și de a atrage noi zone de public într-un spaţiu de dezbatere care acum e în pragul colapsului. Sînt mult prea mulţi cei care nu se exprimă și nu sînt reprezentaţi niciodată, și mult prea puţini și previzibili cei care „fac agenda”.
Vrem să ieșim din băltoaca estetizantă în care mainstream-ul intelectual de sorginte interbelică a împins spaţiul public. Nu ne interesează sforăielile epatante despre „Cultură”, discursurile mizerabiliste despre România, elitismul și condescendenţa atroce ale celor care deţin diverse forme de putere. Vrem să vorbim despre lucruri concrete și importante pentru fiecare dintre noi și pentru societate în ansamblu, să readucem ideologia și utopia în discursurile noastre, pe de o parte, pe de alta priza la realitate. (…)“