Practică studențească la FEAA: 7 evenimente care salvează vieți

Pe parcursul acestui an universitar au avut loc mai multe evenimente caritabile ce au sprijinit cauza copiilor și a tinerilor defavorizați din zona Iașului. Concertul lui Florin Chilian sau a lui Costel Busuioc, spectacolul de teatru cu Horațiu Mălăele sunt doar o parte din artiștii care au fost alături aceste cauze. Ceea ce este mai puțin cunoscut este că aceste evenimente au fost organizate de șașe echipe de masteranzi din anul doi de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

Pe 27 mai în parcarea de la Era Shopping Park de la ora 21 are loc primul Drive In Cinema din Iași organizat de către echipa ”Stay Open” împreună cu Asociația ”Alternative Sociale”, pentru sprijinirea copiilor cu risc crescut de abandon școlar din mediul rural. Biletele se găsesc la Era Shopping Park și în cafeneaua TimeOut.  Fondurile vor fi direcționate către sprijinirea copiiilor aflați în pericol de abandon școlar, din mediul rural – localitatea Belcești, satul Liteni. Seara va debuta cu un film de Oscar, cu Kate Winslet si Ralph Fiennes in rolurile principale. Filmul va rula pe un ecran de 54 mp, sunetul fiind transmis prin intermediul unei frecvente radio, receptate de catre sistemul de sonorizare al masinii.

Următorul eveniment este Școala DA! , organizat de echipa ”ReCreativ” împreună cu sucursala locală a fundației ”Salvați copiii”, ce va avea loc pe 31 mai, ora 19 la Casa de Cultură a Studenților. Spectacolul prezentat de Mihai Sturzu (HI-Q) va cuprinde momente artistice de dans şi muzică susţinute de invitaţii Otilia Berbeci,Festivo Band şi Dance Energy, continuând cu un concert al artistului Florin Chilian.În cadrul acestui eveniment artiștii vin în sprijinul unei Școli Mobile, concept implementat prima oară în România de către organizația ”Salvați Copiii” Iași.  Aceasta se bazează pe principiul „dacă nu poţi veni tu la şcoală, vine şcoala la tine” şi se adresează copiilor din zonele defavorizate ale oraşului Iaşi, copii care provin din familii sărace, care au abandonat şcoala, prezintă risc de abandon şcolar sau nu au fost niciodată integraţi în sistemul de învăţământ.Detalii pe pagina 360 UAIC dedicată evenimentului.
Următoarele evenimente s-a desfășurat anul acesta universitar:
Seara reclamelor interzise a fost pregătită de echipa ”AdBusters” împreună cu Asociația Română Anti Sida și a avut ca obiectiv  îmbunătăţirea  vieţii  tinerilor  seropozitivi  de  la centrul Gulliver din Iaşi.  Evenimentul și-a propus  să   strângă   fonduri   pentru   a amenaja  o  sală  de  cinema  în  cadrul  centrului și adus 3 calupuri de  reclame interzise în Dublin, organizatorii pregătindu-le surprize și premii spectatorilor pe timpul pauzei. Seara a fost încheiată cu un show de stand-up comedy susținut de Costel (ex Deko).

The beat of (he)Art a fost organizat de echipa ”Synaptico” împreună cu fundația Bethany Iași, tema ”Clasic și modern” fiind adaptată în toate cele trei momente ale evenimentului: artă teatrală, coregrafie și artă muzicală. Trupa Ludic a susținut un spectacol numit ”Poem de vioară pentru artă și suflet”, Quasar Dance a oferit un duel de dans între dans modern, break dance și street dance și ultimul moment a fost un mix inedit între Adzyro și Basic Form cu orchestra Liber Artis. Evenimentul și-a propus să ofere șansa recuperării neuromotorii prin dotarea unui cabinet de kinetoterapie cu facilități specifice serviciului de recuperare.

Venetian Masquerade este un bal mascat organizat de echipa ”Xperience Event” și Clubul Sportiv ”Iași 21”pentru sprijinirea tinerilor cu dizabilități locomotorii. Evenimentul s-a făcut remarcat prin concertul lui Florin Chilian, parada măștilor și costumelor venețiene, un moment de teatru susținut de către The Joker’s Event și recitalul 4 Universe și promenada pe catalige.

Povestea unui cântec realizat de echipa ”McAmazing” și asociația non-guvernamentală ”Familia Nostra” a susținut cauza a 13 copii cu risc crescut de abandon școlar. Cei peste 500 de spectori au contribuit la asigurarea materialelor de studiu, mobilierului și hainelor necesare copiilor. Sub bagheta dirijorului Bogdan Chiroșcă a concertat tenorul Costel Busuioc împreuna cu orchestra de cameră Finalis.

Merit să văd a fost un s-a bucurat de prezența lui Horațiu Mălăele în spectacolul ”Sunt un orb” și de un moment de teatru al studenților de la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași, un moment de dans al Academiei Show și un moment de interpretare muzicală suștinut de copiii de la Palatul Copiilor. Echipa FOCUS împreună cu Asociația ROTARACT Iași 2000 și-a propus să strângă fondurile necesare pentru a oferi o operatie oftalmologică unui copil orfan de tată, care s-a nascut cu probleme grave de vedere și care supraviețuieste împreună cu mama dintr-un singur venit sigur – alocația copilului.

În continuare, Adrian Monoranu, coordonatorul proiectelor ne-a oferit informații despre aceste evenimente:

“Evenimentele sunt organizate în cadrul obiectului de master Event Marketing și ideea este a unui profesor din Statele Unite care a venit la UAIC cu un stagiul Fullbright in 2007 – 2008. El a organizat două evenimente  și ne-am gândit că este bine să oferim studenților șansa să continue seria evenimentelor. Anul trecut a avut loc primul eveniment organizat de studenți și a avut succes în proporție de 70%. Am conisiderat că putem transforma evenimentul într-unul permanent. Ideile sunt 100% ale studenților, ei aleg și cauzele, eu le ofer doar consiliere și le aduc studenți din anii anteriori să le vorbească despre experiența lor.  La început studenții sunt speriați că nu știu ce îi așteaptă, li se spune că evenimentul trebuie să fie caritabil, să strângă cât mai multe fonduri pentru cauza respectivă, nu au voie să se atingă de banii de bilete, să caute sponsorizări, să facă promovare, dar le place și sunt super mulțumiți. Chiar am tras linie recent la The beat of (he)Art și nu am avut nici o persoană nemulțumită.  The beat of (he)Art este o combinație de teatru, muzică și dans. Dacă judec după numărul de participanți , publicul ieșean a reacționat foarte bine la evenimente ceea ce nouă și un evenimente trebuie să fie atractiv ca să iasă. Până acum s-a organizat  Povestea unui cântec cu participarea lui Costel Busuioc pentru 13 copii cu risc crescut de abandon școlar; The beat of (he)Art pentru realizarea unui cabinet de kinetoterapie cu echipamente şi facilităţi specifice serviciului de recuperare destinat copiilor cu dizabilități neuromotorii; Venetian Masquerade pentru sprijinirea tinerilor cu dizabilități locomotorii; Merit să văd pentru a oferi o operatie oftalmologica unui copil orfan de tată, care s-a născut cu probleme grave de vedere.”  Adrian Monoranu

Într-o perioadă în care societatea amendează lipsa practicii în universități, un grup de masteranzi de la FEAA se implică activ în viitorul carierei lor şi nu îi uită nici pe cei defavorizaţi de soartă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.